Werkzaamheden

A16: hoofdweg Rotterdam dicht; 1 tot 23 mei 2024

Gepubliceerd op: 19 april 2024, 14.34 uur - Laatste update: 17 mei 2024, 13.23 uur

In verband met de vervanging van een viaduct in de A16 is de Hoofdweg in Rotterdam ter hoogte van het viaduct voor al het verkeer, inclusief (brom)fietsers en voetgangers, in beide richtingen afgesloten van woensdag 1 mei 22.00 tot donderdag 23 mei 06.00 uur 2024.

Houd rekening met extra reistijd en omleidingen en plan uw reis van tevoren.

Afsluitingen Hoofdweg A16

De Hoofdweg is dicht vanaf de Boszoom, Terbregseweg en Bosdreef tot aan afrit A16 Rotterdam Pr. Alexander (27). Deze snelwegafrit blijft open, behalve tijdens het Hemelvaartweekend van woensdag 8 mei 20.00 tot maandag 13 mei 05.00 uur 2024.

Plan uw route van tevoren en volg de omleidingen en adviesroutes. Voor de vervanging van het viaduct zijn meerdere afsluitingen nodig zijn in 2024 en 2025.

De oprit A16 Rotterdam Pr. Alexander (27) bijvoorbeeld is al geruime tijd afgesloten, sinds zondag 10 maart 2024 tot halverwege september 2025.

Hinder op uw route?

Check voor vertrek de hinder op snelwegen en diverse N-wegen van Rijkswaterstaat

Zoek op route of wegnummer

Omleidingen bij afsluiting Hoofdweg A16

Omleidingsroutes worden aangegeven op gele borden en informatiepanelen langs de weg.

  • Verkeer vanuit het centrum, Hillegersberg en Terbregge richting Prins Alexander wordt omgeleid via de Boszoom, Prinsenlaan en Prins Alexanderlaan.
  • Verkeer vanuit Prins Alexander richting het centrum van Rotterdam, Hillegersberg en Terbregge wordt omgeleid via de Prins Alexanderlaan, Prinsenlaan en Boszoom.
  • (Brom)fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Lagelandsepad en de Koningslaan.

Extra reistijd

Door de omleidingen moet u rekening houden met 10 minuten extra reistijd. Op doordeweekse dagen tijdens de spits kan de extra reistijd al snel oplopen.

Inhoud werkzaamheden

Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg nabij het knooppunt Terbregseplein in Rotterdam. In mei starten we met de sloop ervan.

Om het viaduct te kunnen vervangen, wordt de A16 richting Dordrecht ter hoogte van het viaduct tijdelijk verlegd. Deze wegverlegging wordt maandag 29 april 2024 in gebruik genomen. In de A16 richting het Terbregseplein plaatsen we een tijdelijke hulpbrug op de plek van het gesloopte viaduct.

Op die manier kan het verkeer op de A16 ter hoogte van het viaduct in beide richtingen zoveel mogelijk doorrijden tijdens de werkzaamheden.

Nieuw asfalt Hoofdweg

Om extra wegafsluitingen van de Hoofdweg in andere periodes te voorkomen, lift gemeente Rotterdam mee met de werkzaamheden: zij voorziet de Hoofdweg van nieuw asfalt tussen afrit Rotterdam Pr. Alexander (27) en de Prins Alexanderlaan.

Hoofdweg na 23 mei weer beschikbaar in 2 richtingen

Het viaduct in de A16 over de Hoofdweg is sinds 2022 voorzien van een veiligheidsconstructie. Daardoor was de Hoofdweg voor motorvoertuigen ter hoogte van het viaduct alleen beschikbaar vanuit Prins Alexander richting het centrum.

Met ingang van 23 mei 2024 is er meer ruimte voor het verkeer: de Hoofdweg is dan met 1 rijstrook per rijrichting weer beschikbaar in beide richtingen.

Meerdere afsluitingen in Rotterdamse regio

Naast de afsluiting van de Hoofdweg in de eerste 3 weken van mei is de A16 in de richting van de A20 tijdens het Hemelvaartweekend (van 8 tot 13 mei 2024) afgesloten tussen knooppunt Ridderkerk en Terbregseplein. Verkeer wordt omgeleid via de A15, A4 en A20.

Ook de afrit Rotterdam Prins Alexander (27) is dan dicht. Het is de komende weken druk met werkzaamheden in de Rotterdamse regio.

Naast de afsluitingen van Rijkswaterstaat van de Hoofdweg en op de snelwegen, wordt er ook gewerkt in het centrum van Rotterdam, onder andere aan de Erasmusbrug, Goudsesingel en Oostplein. Ook hiervoor zijn afsluitingen nodig.

Bereid u goed voor

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie
  • Pas, wanneer mogelijk, uw reisgedrag aan om hinder door de werkzaamheden te vermijden, bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg

Slim reizen

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie en speciale acties om slimmer en duurzamer te reizen.

Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen op deze website terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.

Meer informatie A16

Meer informatie over de sluiting van de A16 vindt u op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.