Nieuwsbericht

Verhoogde waterstanden op Rijn, IJsselmeer én aan de kust

Gepubliceerd op: 23 november 2023 - Laatste update: 27 november 2023, 14:29

In Nederland is op dit moment in meerdere gebieden sprake van verhoogde waterstanden. Zowel in de Rijn en het IJsselmeergebied staat het water hoog. Door storm op zee is er ook hoogwater aan de kust.

Los van elkaar komen deze omstandigheden wel vaker voor. Maar de combinatie van hoogwater in rivieren, het IJsselmeergebied en aan de kust maakt de situatie bijzonder. Met name in de overgangsgebieden ontstaan interessante situaties, het vraagt van alle waterbeheerders in het land actie. 

Elja Huibregtse, voorzitter van Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging (LCO) legt dit in een interview uit: ‘Deze situatie is bijzonder, omdat op ons hele watersysteem tegelijkertijd hoge waterstanden zijn.’

Waterkeringen dicht

Er is geen dreiging op overstroming. Dit komt ook doordat de waterbeheerders de laatste dagen al veel maatregelen in gang gezet hebben. Bijvoorbeeld het sluiten van sluizen en het openen van stuwen. Ook is een aantal waterkeringen dicht vanwege de harde wind. Zo sloten donderdag 23 november de Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen. Op vrijdagochtend 24 november om 10.00 uur is de Ramspolkering gesloten.

Alle rivieren, sloten, beken en meren zitten heel erg vol vanwege de neerslag die de afgelopen weken viel. Nu de druk vanaf zee toeneemt is de mogelijkheid om water te spuien zeer beperkt.

Noordwaard stroomt mee

Om het water toch kwijt te kunnen mogen gebieden die daarvoor bestemd zijn vol stromen, zoals de uiterwaarden en het Reevediep.

Ook de Noordwaard gaat weer meestromen met de rivier. Dit is een speciaal aangelegd overloopgebied voor de Merwede in de Biesbosch. Dit is tot nu toe 2 keer eerder, in februari 2020 en februari 2022, gebeurd.

Waterstand gaat dalen in rivieren en aan de kust

De verwachting is dat de waterstand in het rivierengebied en aan de kust in de loop van zaterdag 25 november weer gaat dalen. De waterstand in het IJsselmeergebied blijft hoog, maar is goed beheersbaar.