Nieuwsbericht

Sluipverkeer zorgt voor overlast en onveilige situaties

Gepubliceerd op: 3 juli 2023 - Laatste update: 8 november 2023, 09:00

Weggebruikers die wegafzettingen verplaatsen, zich niet aan de maximumsnelheid houden of andere weggebruikers in gevaar brengen door via sluiproutes files op de A16 en A17 te omzeilen, kunnen rekenen op pittige boetes. De politie pakt op verzoek van de gemeente Moerdijk overtreders van de verkeersregels hard aan.

Sinds 9 juni 2023 is de Haringvlietbrug voor 8 weken afgesloten voor renovatie van de brugklep en het bewegingswerk.

De afsluiting levert veel hinder op voor het verkeer. Niet alleen voor het verkeer dat normaal over de Haringvlietbrug rijdt, maar ook voor het verkeer vanuit West-Brabant dat via de snelwegen A16 en A17 rijdt.

Sluipverkeer zorgt voor onveilige situaties

Vooral op de toch al drukke A16, A17 en autowege N57, is het nu vanwege omrijdend verkeer nog drukker. Door de afsluitingen en extra verkeer moeten weggebruikers rekening houden met extra reistijd.

In de ochtendspits staat verkeer bij knooppunt Klaverpolder nu vaak een uur in de file. Wethouder Danny Dingemans van Moerdijk: ‘In Moerdijk is een aantal bekende sluiproutes afgezet met hekken, bussluizen of betonnen barriers. We begrijpen dat dat vervelend en frustrerend is.'

'Mensen willen zo efficiënt mogelijk van A naar B. Maar wat we niet begrijpen is dat men als automobilist ervoor kiest om een sluiproute te nemen, om vervolgens veel te hard door een dorp te rijden om een stukje file te omzeilen.’

‘Deze wegen zijn niet berekend op extra verkeer en dit zorgt voor zeer onveilige situaties. Er wordt over fietspaden gereden om langs onze wegblokkades te glippen, zoals in de dorpen Moerdijk en Zevenbergschen Hoek. Dat hufterige gedrag wordt de norm. Dat gaan we voorkomen door streng op te treden.’

Politiesurveillance

Ook de politie ziet dat het overal drukker is op de weg en doet de oproep aan bestuurders om extra oplettend te zijn omdat de situatie op de weg veranderd is. Agenten surveilleren op dit moment extra binnen de gemeente Moerdijk en rondom de A17.

Daarbij richten ze zich op het weggedrag van bestuurders. Weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden zullen direct een boete krijgen. Er wordt door agenten niet gewaarschuwd.

Plan uw reis vooraf

Rijkswaterstaat, gemeente en politie vragen met nadruk om goed na te denken over uw reis tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug. Is het noodzakelijk dat u de weg op gaat in de spits? Kunt u toch thuiswerken of op een andere locatie dichter bij huis? Kunt u met de trein, is samen reizen mogelijk, is met de fiets op de gratis pont een optie of kunt u uw zomervakantie handig inplannen? Er zijn tal van mogelijkheden.

Praat er ook over met uw werkgever, misschien kunt u later beginnen of is er een tijdelijke werkplek op een andere locatie dichter bij uw huis.

Leonie Zeestraten, directeur netwerkmanagement Rijkswaterstaat: ‘We zien dat behoorlijk wat weggebruikers hun reisgedrag aanpassen en de spits vermijden, waarvoor dank!'

'Aan die mensen die toch de weg op moeten doe ik de oproep om, wanneer u in de file komt, alert te blijven. Blijf op de hoofdwegen, sluipverkeer veroorzaakt veel overlast en verkeersonveiligheid op de lokale wegen en geeft een gevoel van onbehagen bij bewoners.’

Omleidingen zijn sneller

Omleidingen gaan over wegen die daarvoor het meest geschikt zijn. Dit zijn wegen die zijn aangelegd om veel (doorgaand) verkeer te kunnen verwerken. En omdat deze wegen vanuit de verkeerscentrale in de gaten worden gehouden, kan bij een ongeval of een auto met pech snel hulp worden ingezet van bergingsbedrijven die 24/7 paraat staan.

Met dynamische routesystemen verdelen we vanuit de verkeerscentrale het verkeer over het wegennet en zorgen we dat het verkeer zo goed mogelijk doorstroomt, waardoor deze routes uiteindelijk vaak sneller zijn dan alle kleine weggetjes tussendoor.