Nieuwsbericht

Ruim 10.000 passagiers per week op de Gorinchem VI

Gepubliceerd op: 3 juli 2023, 10.31 uur - Laatste update: 8 november 2023, 09.00 uur

Sinds 9 juni 2023 steekt de Gorinchem VI 4 keer per uur het Hollandsch Diep over. Fietsers, scooterrijders en voetgangers staan met de gratis veerboot in ongeveer 10 minuten aan de overkant.

Onderweg kunnen ze ook nog eens de voortgang van de renovatie van de klep van de Haringvlietbrug goed volgen.

Passen en meten op de eerste ponten van de dag

De eerste pont vertrekt ’s ochtends om 6.00 uur vanaf het strandje bij Numansdorp en een kwartier later stappen de eerste passagiers bij recreatiegebied De Banaan aan boord. Die eerste afvaarten zitten helemaal vol met mensen op weg naar hun werk of naar school en het is passen en meten voor de bemanning om iedereen mee te krijgen.

Op de veerpont is namelijk weinig ruimte om te manoeuvreren. Daarom gaan eerst de voetgangers aan boord die makkelijk door kunnen lopen naar de achterplecht, daarna de fietsers die de bocht naar het midden van het schip kunnen nemen en tot slot de scooters.

‘In de eerste week kon niet iedereen mee met de eerste afvaarten’, vertelt Diana Wonnink, omgevingsmanager bij het project. ‘En moesten mensen een half uur wachten op de volgende pont. Dat is erg zuur, vooral als je zo vroeg bent opgestaan.’

Strikte vergunning

‘We kregen heel veel vragen of scooters meekonden met de pont voor het landbouwverkeer, die ook langs de brug vaart en waar vaak ruimte over is.'

'Daar hebben we naar gekeken, maar er is onder zeer strikte voorwaarden een vergunning verleend voor het gebruik van de landbouwpont. Die staat helaas niet toe dat we passagiers met een scooter of een fiets gaan vervoeren.'

'Inmiddels zien we dat er mensen zijn die de mogelijkheid hebben om wat later met de pont te gaan of anders zijn gaan reizen, want we hoeven in de ochtend niemand meer te laten wachten.’

Beter dan de file

Als de ochtenddrukte voorbij is, is het de rest van de dag gezellig druk op de pont. ‘Het weer van de afgelopen weken werkt daar ook zeker aan mee’, gaat Diana Wonnink verder. ‘Dagjesmensen, wielrenners en mensen die gewoon eens mee willen varen en het werk aan de brug willen bekijken, we zien ze allemaal.'

'Elke werkdag maken ongeveer 1500 tot 2000 passagiers gebruik van het veer. In het weekend zijn dat er wat minder, maar nog steeds tegen de 1000 per dag. Over het algemeen vinden ze de overtocht een prima alternatief tijdens de afsluiting van de brug, lekker buiten en beter dan de file.’

Gratis met de pont

Tot en met vrijdag 4 augustus 2023 vaart het gratis veer voor (brom)fietsers en voetgangers van maandag tot en met zaterdag van 6.00 tot 19.45 uur en op zondag van 11.00 tot 19.45 uur. Aan de noordkant vertrekt de pont op het hele en het halve uur, aan zuidkant om kwart over en kwart voor het hele uur.

Er rijden verschillende pendeldiensten naar de boot. Op Goeree-Overflakkee rijdt een dienst tussen P+R Schaapsweg en de pont en in de gemeente Moerdijk kunnen passagiers in Willemstad, Oudemolen en bij de P+R Willemstad op- en uitstappen. In Numansdorp rijdt de pendelbus tussen het viaduct A29 en de pont.

Landbouwpont

Ook voor landbouwverkeer vaart elk half uur een gratis pont langs de Haringvlietbrug. Van maandag tot en met zaterdag vertrekt aan de noordkant de eerste pont om 06.15 en de laatste om 19.45 uur. Op zondagen vertrekt de eerste pont hier om 07.15 en de laatste om 12.45 uur.

Aan de zuidkant vertrekt van maandag tot en met zaterdag de eerste pont om 6.00 en de laatste om 19.30 uur. Op zondag gaat de eerste pont om 07.00 en de laatste om 12.30 uur.

Het landbouwverkeer is zoals verwacht minder intensief dan het fiets- en voetgangersverkeer. Het aantal landbouwvoertuigen op de parallelbaan varieerde voor de afsluiting van de brug tussen de 15 en 60 voertuigen per dag. Deze aantallen zien we ook terug op de pont.