Nieuwsbericht

De pendelbussen; een snel en goed alternatief tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel

Gepubliceerd op: 25 juli 2023, 14.08 uur - Laatste update: 28 juli 2023, 17.03 uur

Van 5 augustus tot en met 1 september 2023 is de Heinenoordtunnel dicht. Weggebruikers moeten daarom omrijden en rekening houden met meer dan 1 uur extra reistijd. De verwachting is dat dit zeker het geval is in de laatste 2 weken van augustus als de schoolvakanties in de regio midden voorbij zijn, en de tunnel nog steeds dicht is.

Rijkswaterstaat adviseert daarom als het kan om thuis te werken en stimuleert verschillende alternatieve manieren van reizen. Laat als dat kan, de auto staan, dit helpt ook om de druk op het lokale wegennet te verminderen.

Bussen blijven rijden

Tijdens de afsluiting blijven de bussen rijden door het werkvak in de Heinenoordtunnel of door de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel, door de buis waar normaal het landbouwverkeer rijdt. Deze is speciaal voor de renovatie aangepast zodat de bussen er veilig doorheen kunnen rijden. Hierdoor is de totale reistijd van deze bussen slechts 20 minuten.

In de weekenden rijden de bussen volgens de normale dienstregeling. Doordeweeks rijden vanaf busstation Heinenoord pendelbussen van en naar de stations Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Lombardijen en Barendrecht. Bij busstation Heinenoord zijn genoeg plekken om uw fiets te parkeren.

Voor de pendeldienst geldt een voordelig actietarief, waardoor u minder voor een totale busrit betaalt dan normaal. Een OV-chipkaart is niet meer per se nodig. U kunt ook in- en uitchecken met uw betaalpas. Meer informatie vindt u op de website van OVpay.

Vaker bussen van/naar busstation Heinenoord

De bussen van Connexxion en Arriva rijden binnen de Hoeksche Waard vaker van en naar busstation Heinenoord waar u dus kunt overstappen van en op de pendeldienst. Meer informatie en de actuele dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via de website van Connexxion en via 9292.nl.

Overstapopties per OV-station

Vanaf Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Lombardijen en Barendrecht Station kunt u overstappen op de trein, metro of tram. Onder andere richting Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. Plan u reis in de reisplanner op de website van Connexxion of via 9292.nl.

Pendel A tussen busstation Heinenoord en station Rotterdam Zuidplein (metro RET)

 • Overstappen op de metro D en E richting Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal of Spijkenisse (De Akkers)
 • Overstappen op tram en bus
 • Heinenoord-Zuidplein: Rijdt vanaf 05.30 tot 00.20 uur
 • Zuidplein - Heinenoord: Rijdt vanaf 06.00 tot 00.50 uur
 • In de spits vertrekt er ongeveer elke 3 minuten een bus. Buiten de spits vertrekt er elke 5-7 minuten een bus en na 20.00 uur elk kwartier

Pendel B tussen busstation Heinenoord en station Rotterdam Lombardijen (trein/tram RET)

 • Overstappen op de trein richting Dordrecht of Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal
 • Overstappen op tram en bus
 • Heinenoord - Lombardijen: rijdt vanaf 05.40 tot 00.00 uur
 • Lombardijen - Heinenoord: rijdt vanaf 06.00 tot 00.20 uur
 • De bus vertrekt ongeveer elk kwartier

Pendel C tussen busstation Heinenoord en Barendrecht station (trein)

 • Overstappen op de trein richting Dordrecht of Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal
 • Heinenoord - Barendrecht: rijdt vanaf 05.45 tot 23.40 uur
 • Barendrecht - Heinenoord: rijdt vanaf 06.00 tot 00.00 uur
 • De bus vertrekt tussen 05.45 en 10.00 en 14.40 en 19.20 uur ongeveer elke 12 minuten. Daarbuiten vertrekt de bus ieder half uur

Op busstation Heinenoord kan je van de pendelbussen overstappen op de bus richting:

 • Nieuw-Beijerland en Goudswaard
 • Oud-Beijerland
 • Mijnsheerenland, Klaaswaal en Numansdorp
 • P+R A29 (Numansdorp) en Zuid-Beijerland
 • Puttershoek
 • Maasdam en Strijen
 • ’s-Gravendeel
 • Zierikzee
 • P+R Den Bommel, Middelharnis, Stellendam en Ouddorp

Reis buiten de spits

In de spits kan het druk zijn in de bus. Door buiten de spits met de bus te reizen, is er niet alleen voldoende plek in de bus, maar het levert u ook extra punten op. Dus als het kan, reis dan ook buiten de spits met de bus.

Als u mee doet aan de Slim Reizen Challenge spaart u punten die u kunt inwisselen voor een cadeau naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan vouchers en cadeaus die worden aangeboden door ondernemers uit de regio. Het is ook mogelijk om je punten om te zetten naar een donatie aan een goed doel naar keuze.