Werkzaamheden

A4 en A10 Zuid: veel verkeershinder vanwege afsluiting: 5 - 14 augustus 2023

Gepubliceerd op: 28 juli 2023, 16.30 uur - Laatste update: 13 december 2023, 14.27 uur

Van zaterdagavond 5 augustus tot maandagochtend 14 augustus zijn de A4 en A10 Zuid in de richting van Utrecht afgesloten van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI. De afsluiting is vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. Weggebruikers moeten in deze periode rekening houden met grote verkeershinder aan de zuidkant van Amsterdam.

Deze afsluiting is het gevolg van het op zijn plaats schuiven van 2 gigantische delen van het dak voor de tweede stationspassage van station Amsterdam Zuid. Om dit werk uit te voeren wordt een deel van de A10 Zuid en het treinspoor verwijderd.

Omleidingsroutes en extra reistijd

De afsluiting van de A4 en A10 start op 5 augustus om 22:00 uur en eindigt voor de ochtendspits van 14 augustus. Het verkeer wordt omgeleid via de A9/A2 en A5. Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan. Hoewel de afsluiting plaats vindt in de verkeersluwe vakantieperiode moeten weggebruikers rekening houden met forse hinder en een extra reistijd, die kan oplopen tot een uur.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hun reis goed voor te bereiden. Weggebruikers kunnen tijdens de werkzaamheden reisadvies vragen via de service Ask&Go Zuidasdok.

A10 Zuid verschuift 1,8 m

Na het plaatsen van het nieuwe dak voor de uitbreiding van het station Zuid zal een van de treinperrons een stukje verbreed worden. Dit is nodig om het groeiend aantal reizigers op te vangen en het station comfortabel en veilig te houden.

Het gevolg van de verbreding van het perron is dat de A10 Zuid richting Utrecht ter hoogte van het station 1,8 m moet opschuiven. De A10 krijgt zo een kleine ‘slinger’ over een lengte van 400 m. Vanwege de bochten in de A10 zal de maximumsnelheid op deze locatie verlaagd worden van 100 naar 90 km/h.

Programma Zuidasdok

Zuidasdok bouwt aan een betere bereikbaarheid van de noordelijke Randstad en Amsterdam. Op de A10 Zuid wordt het doorgaand verkeer van het bestemmingsverkeer gescheiden tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel. Dit zorgt voor een veilige en betere doorstroming.

In het centrum van Zuidas verdwijnt de A10 Zuid in een tunnel, om ruimte te maken voor de uitbreiding van station Amsterdam Zuid. Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam werken in Zuidasdok samen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam.