Nieuwsbericht

N35: calamiteitenoefening Salland-Twentetunnel; 8 – 9 juni 2023

Gepubliceerd op: 1 juni 2023, 13.49 uur

In de nacht van 8 op 9 juni 2023 vindt in de Salland-Twentetunnel in de N35 bij Nijverdal de verplichte 4-jaarlijkse calamiteitenoefening plaats. De Salland-Twentetunnel is voor alle verkeer in beide richtingen dicht van 19.00 tot uiterlijk 05.00 uur.

We leiden het verkeer vanaf Zwolle en Almelo om. Houd rekening met een vertraging van maximaal 10 minuten.

Het belang van calamiteitenoefeningen

Door het doen van calamiteitenoefeningen zijn we gezamenlijk voorbereid op het moment dat zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet. Een realistische oefening in een tunnel als de Salland-Twentetunnel is iedere 4 jaar wettelijk verplicht. De laatste oefening was in 2019.

Tijdens de oefening staan de werkwijze en procedures centraal, die bij de bestrijding van een incident in de tunnel moeten worden gevolgd. De uitkomsten van de oefening worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te verbeteren.

Naast Rijkswaterstaat nemen de Veiligheidsregio Twente, de meldkamers, de gemeente Hellendoorn, ProRail, de Politie Oost-Nederland en bergingsbedrijf Wolves aan de oefening deel.

Hinder omgeving Salland-Twentetunnel

In de directe omgeving van de tunnel zijn omgevingsgeluiden hoorbaar, zoals de omroepinstallatie. Eventueel is ook rook zichtbaar. We leiden het verkeer vanaf Zwolle om via de borden U10 en vanuit Almelo via U11. Houd rekening met een vertraging van maximaal 10 minuten. In de spoortunnel heeft u geen last van hinder van de oefening.

Over de Salland-Twentetunnel

De Salland-Twentetunnel is een gecombineerde spoor- en autotunnel en maakt onderdeel uit van de autoweg N35. De tunnel ligt in het dorp Nijverdal, in de gemeente Hellendoorn en is de 1e combitunnel van Nederland.

Dit houdt in dat zowel automobilisten als de trein door de tunnel kunnen. De tunnel is 493 m lang en 4,70 m hoog. De Salland-Twentetunnel wordt altijd bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Noord- en Oost-Nederland in Wolfheze.