Nieuwsbericht

Calamiteitenproef Sluizenroute IJmuiden van start; juli 2023

Gepubliceerd op: 29 juni 2023, 08.59 uur - Laatste update: 3 november 2023, 11.59 uur

Vanaf 4 juli 2023 starten we met een calamiteitenproef op Sluizencomplex IJmuiden. Dit houdt in dat de sluizenroute op bepaalde momenten geopend wordt voor gemotoriseerd verkeer, in de richting van Velsen-Noord naar IJmuiden. Deze openingen vinden de komende weken plaats op 5 momenten gedurende 2 uur.

Calamiteitenproef

Rijkswaterstaat onderzoekt met deze proef of de sluizenroute op veilige wijze als lokale route kan dienen tijdens een calamiteit bijvoorbeeld in de Velsertunnel. De proef duurt 2 weken en vindt plaats op de volgende momenten:

  • dinsdag 4 juli van 15.30 tot 17.30 uur
  • donderdag 6 juli van 15.30 tot 17.30 uur
  • maandag 10 juli van 15.30 tot 17.30 uur
  • dinsdag 11 juli van 15.30 tot 17.30 uur
  • donderdag 13 juli van 15.30 tot 17.30 uur

Veiligheid

Gedurende de proef geldt: veiligheid voorop. Indien er onveilige verkeerssituaties ontstaan kan een proefmoment voortijdig worden beëindigd. De veiligheid van de weggebruikers en mogelijke hinder voor de scheepvaart wordt gedurende de openingsmomenten nauwkeurig gemonitord. Langs de route worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.

Velsertraverse

De sluizenroute is gedurende de proef bedoeld als ‘ventiel’ voor lokaal verkeer uit Velsen-Noord, Beverwijk en Heemskerk naar IJmuiden. De route is géén doorgaande omleidingsroute. Daarvoor is de capaciteit van de sluizenroute onvoldoende. De huidige omleidingsroute vanwege de werkzaamheden aan de Velsertraverse blijft dus van kracht voor verkeer met een bestemming verder (zuidelijker) dan IJmuiden.