Werkzaamheden

Hinder door werk aan weg en spoor Zuidwest - Nederland; 9 - 17 juni 2023

Gepubliceerd op: 31 mei 2023

Van 9 tot en met 17 juni 2023 voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor in Zeeland. Dit valt samen met de afsluiting van de Haringvlietbrug. Doordat de werkzaamheden voor een deel tegelijk plaatsvinden, wordt het druk op de weg en is er hinder voor treinreizigers.

Hinder voor de treinreiziger

ProRail voert vernieuwingswerkzaamheden uit op de Zeeuwse lijn tussen Vlissingen en Roosendaal. De werkzaamheden duren van vrijdag 9 juni en duren tot en met zaterdag 17 juni 2023. In delen gaat de Zeeuwse Lijn gedurende de 9 daagse weer in dienst. 

Er worden 22 wissels weggehaald en 3 wissels teruggezet, ProRail verbetert de drainage en spoorstaven worden vernieuwd. Dit heeft de volgende gevolgen voor het treinverkeer:

 • Van 9 tot en met 11 juni is er geen treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal;
 • Van 9 tot en met 17 juni is er geen treinverkeer tussen Goes en Roosendaal;
 • Vanaf 12 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Middelburg;
 • Vanaf 14 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Goes.

Alternatief vervoer

Tijdens deze buitendienststelling zet NS bussen in:

Van 9 tot en met 13 juni 2023:

 • snelbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Goes – Middelburg – Vlissingen
 • stopbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Rilland-Bath – Krabbendijke – Kruiningen-Yerseke – Goes – Middelburg – Vlissingen Souburg – Vlissingen
 • taxibusjes Arnemuiden – Middelburg
 • taxibusje Kapelle-Biezelinge – Goes 

Van 14 tot en met 17 juni 2023:

 • snelbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Goes
 • stopbussen Roosendaal – Bergen op Zoom – Rilland-Bath – Krabbendijke – Kruiningen-Yerseke – Goes
 • taxibusjes Arnemuiden – Middelburg
 • taxibusje Kapelle-Biezelinge – Goes 

Treinreizigers moeten rekening houden met ongeveer een uur extra reistijd, afhankelijk van de drukte op de weg. NS informeert reizigers over de beste reisopties via de reisplanner app en op website van de NS. Ook zorgt NS op het station voor uitgebreide informatie, over reistijd en de locatie van de bussen.

Na de werkzaamheden aan de Zeeuwse lijn zullen er in de periode van de sluiting van de Haringvlietbrug nog enkele andere werkzaamheden aan het spoor zijn die impact kunnen hebben. 

We raden aan altijd de reisplanner te checken voor vertrek.

Verschillende oorzaken

Bij het inplannen van de werkzaamheden aan het spoor is onvoldoende rekening gehouden met de hinder als gevolg van de renovatie van de Haringvlietbrug

De ervaring nu leert dat bij de afstemming van grote renovatieprojecten een groter gebied betrokken had moeten worden dan tot nu toe wordt gehanteerd. 

Daarnaast stonden de werkzaamheden van ProRail eerder gepland voor januari 2023. Bij het verschuiven van de planning naar juni zijn de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en evenementen als Roze Zaterdag in Goes op 17 juni onvoldoende onderkend. 

ProRail vindt de ontstane situatie heel vervelend. Ondanks de genomen maatregelen vooraf willen we benadrukken dat de reiziger rekening moet houden met extra reistijd. 

Uitstel niet mogelijk

ProRail kan de werkzaamheden aan het spoor niet uitstellen. Dit komt ten eerste doordat delen van het spoor op de Zeeuwse Lijn aan het einde van de levensduur zijn en daarom vervangen moeten worden. 

Daarnaast zijn andere werkzaamheden afhankelijk van de afronding van de werkzaamheden aan de Zeeuwse lijn. Uitstel van de werkzaamheden zorgt dan dat deze werkzaamheden niet door kunnen gaan. 

Ook installeert TenneT een nieuwe hoogspanningsroute. Deze hoogspanningsroute is nodig om wissels, overwegen en bruggen goed te blijven aansturen, maar ook voor de toevoer voor benodigde elektriciteitsaansluitingen voor grote bedrijvenparken en woningen.

Deze werkzaamheden zouden dan ook geen doorgang kunnen vinden.