Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat hervat onderhoud kust Texel

Gepubliceerd op: 10 maart 2023 - Laatste update: 19 mei 2023, 13:19

We zijn in de week van 6 maart 2023 verder gegaan met het onderhoud aan de kust van Texel. Tot en met begin mei 2023 brengen we zand aan op het strand bij De Koog. Door dit extra zand blijft Texel beschermt tegen de zee.

Tussen september en december 2022 voerden we onderhoud uit aan het strand aan de noordzijde van het eiland, tussen strandpaal 25 en 30. Ook hebben we toen al een klein deel van het strand bij Texel-Midden gedaan. De komende 8 weken brengen baggerschepen 1,2 miljoen m3 zand aan tussen de strandpalen 14 en 19, dichtbij De Koog.

Werkterrein afgezet

Het deel van het strand waar we aan werken, is afgezet en verboden gebied. Dit doen we vanwege het gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers en shovels.

Bezoekers van het strand kunnen het werkterrein passeren langs de kant van de duinen. Het is belangrijk om afstand te houden van de leiding, waardoor het zand wordt aangevoerd. Honden moeten aangelijnd blijven. Watersporters moeten een veilige afstand van minimaal 300 m tot het baggerschip houden.

Onderhoud van de Nederlandse kust

We voeren regelmatig onderhoud uit aan de Nederlandse kust. Zo ook op Texel. De kust op Texel slijt snel onder invloed van wind, golven en stroming. Doordat we extra zand aanbrengen, houden we de kust op zijn plaats en raken we geen land kwijt.

In 2020 en 2021 hebben we ook op Texel zand aangebracht. Toen gebeurde dat op de zeebodem vlak voor de kust (vooroeversuppletie).

Zand uit de Noordzee

Het zand voor de strandsuppletie op Texel komt van de Noordzeebodem, op 10 tot 12 km uit de kust. Speciale baggerschepen, ‘sleephopperzuigers’, zuigen dit op van de zeebodem. Het schip brengt dit vervolgens naar de kust en spuit dit via een buis op het strand. Hier spreiden we het zand met bulldozers en shovels verder uit.