Nieuwsbericht

Brug over Goereesesluis aangevaren

Gepubliceerd op: 23 februari 2023 - Laatste update: 3 maart 2023, 14:17

De brug voor lokaal verkeer over de Goereesesluis bij Stellendam is woensdagavond 22 februari 2023 aangevaren door een binnenvaartschip en kan niet meer goed dicht. De brugklep is ontzet en hangt ongeveer 30 cm boven het wegdek.

De brug is door de aanvaring afgesloten voor het scheepvaartverkeer en lokale wegverkeer. We werken aan een oplossing.

Hinder wegverkeer

Het autoverkeer kan gebruik maken van de N57 en ondervindt daardoor geen tot weinig hinder. Fietsers en voetgangers op de Zuiderdiepstraatweg kunnen ook hun weg vervolgen.

Verkeersregelaars begeleiden hen naar de overkant via het pad dat over de sluisdeuren loopt. Alleen voor het landbouwverkeer is er op dit moment helaas geen alternatief. Daar wordt wel naar gekeken.

Hinder scheepvaart

Schepen die vanuit Stellendam naar zee willen, moeten een flink eind omvaren. De Noordzee is vanuit de Binnenhaven bereikbaar via achtereenvolgens het Haringvliet, de Beningen, het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg.

Een aantal schepen kan vanwege hun diepgang (> 2.80 m) niet langs deze route en moet wachten totdat de stremming is opgeheven.

Aanvaring en schade

De ophaalbrug in de Zuiderdiepstraatweg werd woensdagavond 22 februari 2023 rond 20.00 uur aangevaren door de autokraan van een met zand geladen binnenvaartschip. Op het moment van de aanvaring was de brugklep naar beneden en was de brug beschikbaar voor het wegverkeer.

De schade aan de klep is flink en het is nog niet bekend hoe lang het herstel gaat duren. Op dit moment onderzoeken we wat er moet gebeuren.