Interview

Overnachtingshaven Spijk: op weg naar de afbouwfase

Gepubliceerd op: 18 oktober 2022 - Laatste update: 20 februari 2023, 15:20

Het duurt ongeveer nog een jaar tot de oplevering van de overnachtingshaven in Spijk. Een goed moment om stil te staan bij de stand van zaken.

Abe Schuring werkt namens Boskalis als omgevingsmanager aan het project. Hij laat zijn licht schijnen over de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen en de komende tijd.

Werkzaamheden overnachtingshaven Spijk vorderen gestaag

De werkzaamheden vorderen gestaag. Meer en meer begint het terrein in de Bijenwaard bij Spijk op een haven te lijken, vertelt Abe Schuring. ‘De overnachtingshaven van Spijk krijgt langzamerhand zijn definitieve contouren. De havendammen zijn bijna klaar.'

'We zijn bezig met het aanbrengen van stortsteen op het talud (helling). Stortsteen is een natuursteen van ongelijke grootte en gewicht. We brengen het stortsteen op zogenoemde zinkstukken op het talud van zand aan. Een zinkstuk bestaat uit een kunststof doek met daarop een vierkant raster van gevlochten strengen wilgentakken. Deze gevlochten strengen noemen we wiepen.'

Hij vervolgt: 'Dit zinkstuk wordt naar zijn juiste plek gevaren. Doordat er stenen op aangebracht worden, zinken deze af naar de helling. De strengen van wilgentakken zorgen er bij het afzinken voor dat het doek mooi vlak komt te liggen op het zand. Het doek houdt het zand op zijn plek. Het stortsteen houdt op zijn beurt het doek weer op zijn plek. In februari zouden we daarmee klaar moeten zijn.’

Realisatie overnachtingshaven Spijk op koers

Het was een roerige zomer voor het project, blikt Abe Schuring terug. ‘Net voor de zomer hebben we de boothelling bij de naburige overnachtingshaven Tuindorp opgeleverd. Sinds 1 september kan de brandweer die helling gebruiken.'

'Daarnaast hebben we last gehad van verschillende onverwachte zaken. De extreem lage waterstanden en de tijdelijke sluiting van de sluis van Weurt bij Nijmegen maakten vooral de aanvoer van materialen tot een uitdaging. Ook de levering van stortsteen voor de havendammen liep hierdoor niet altijd soepel. Gelukkig hebben we alles binnen onze interne planning kunnen opvangen door het werk slim in te richten.'

'Hierdoor zijn er geen gevolgen op de einddatum van de oplevering van de haven. Die is nog steeds gepland voor eind volgend jaar.’

Hoogwaterseizoen

De komende tijd zal het wat rustiger zijn qua werkzaamheden, geeft Schuring aan. ‘15 oktober start het hoogwaterseizoen. In de periode tussen 15 oktober en 15 maart werken we door waterveiligheid niet in de buurt van de dijk. Vanaf half maart schroeven we de hoeveelheid werkzaamheden weer op. Dan gaan we aan de slag met het bouwen van de landhoofden en het aanleggen van kabels en blusleidingen.'

'Rond april 2023 beginnen we ook met het aanbrengen van de steigerpalen. Dan start de afbouw- en inrichtingsfase. Dit is de fase waarin we de haven stap voor stap gebruiksklaar gaan maken voor de opening eind volgend jaar. Langzaam maar zeker komt daarmee het einde van de werkzaamheden in zicht.’