Nieuwsbericht

Droogtemonitor: wisselvallig weer maakt nog geen einde aan droogte

Gepubliceerd op: 6 september 2022 - Laatste update: 3 augustus 2023, 11:09

De nieuwe Droogtemonitor is zojuist online verschenen. Daarin leest u onder andere dat er voor de komende 2 weken wisselvallig weer verwacht wordt.

De kans op neerslag in Nederland en in het stroomgebied van de Maas en Rijn zijn weer toegenomen. Desondanks is het op dit moment in Nederland nog altijd zeer droog.

Langdurige neerslag voor verbeteren situatie

Om de droogtesituatie echt te verbeteren moet er langdurig neerslag zal vallen. En voorlopig moeten we het nog doen met ‘hier en daar een bui’. Dat buiige karakter van het weer maakt dat we te maken krijgen met lokaal grote verschillen.

Water in de grote rivieren

De aanvoer van de Rijn bij Lobith is op dit moment 875 m3/s en blijft stabiel. In het weekend van 9 tot en met 11 september 2022 gaat de afvoer toenemen tot 1000 m3/s door verwachte neerslag in het stroomgebied.

De aanvoer van de Maas bij Sint-Pieter is circa 25 m3/s en zal de komende dagen ook wat toenemen. De waterbeschikbaarheid in het hoofdwatersysteem is niet veel veranderd na vorige week.

De voorraad in onze ‘nationale regenton’ het IJssel- en Markermeer is wat afgenomen, maar blijft er wel voldoende water beschikbaar voor de omliggende waterschappen.

Einde droogte nog niet in zicht

Er komt voorlopig dus nog geen einde aan de droogte. De aanvoeren van de rivieren zijn nog steeds laag, het neerslagtekort is verder opgelopen en ook de grondwaterstanden zijn uitzonderlijk laag. De effecten van de droogte zijn voor de scheepvaart, landbouw en natuur nog zeer goed voelbaar.

Bekijk de Droogtemonitor

Meer informatie over de actuele situatie rondom droogte leest u in de Droogtemonitor:

Naar de Droogtemonitor