In vogelvlucht: de renovatie van draaibrug Montfoort

Nieuwsbericht

In vogelvlucht: de renovatie van draaibrug Montfoort

Gepubliceerd op: 21 juni 2022

De karakteristieke draaibrug in het centrum van Montfoort is al meer dan een eeuw een herkenbare plek. Nu is het tijd voor een grote opknapbeurt. In opdracht van Rijkswaterstaat voert VolkerWessels de renovatiewerkzaamheden uit.

Na de renovatiewerkzaamheden voldoet de brug aan alle huidige machine- en veiligheidseisen en kan hij weer jaren mee. De voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie gaan in september 2022 van start. Daarbij gaat het ten eerste om het inrichten van het werkterrein.

Dit gebeurt op het terrein van de scouting, iets verderop van de brug, en op een ponton – een drijvend platform – in de Hollandsche IJssel. De ponton strekt zich uit van het terrein van de scouting tot aan de draaibrug en biedt ruimte voor werkers en materiaal.

Verder maken we in september de fundering voor de tijdelijke hulpbrug. Zo kunnen wandelaars, fietsers en de hulpdiensten toch het water oversteken tijdens de werkzaamheden.

Hulpbrug open, draaibrug dicht

Op 10 oktober 2022 gaat de hulpbrug open voor fietsers en wandelaars en de hulpdiensten. De draaibrug gaat dan dicht voor al het verkeer. Vanaf dat moment rijdt gemotoriseerd verkeer om via de provinciale wegen N204 en N228. Dit kost ongeveer 5 minuten extra reistijd.

Ook voor het vaarverkeer is de route vanaf dan afgesloten. Diezelfde maand hijsen we het stalen brugdeel uit om naar een andere locatie te vervoeren. Daar wordt het compleet gestraald en opnieuw geschilderd. Bovendien vernieuwen we de leuningen op en naast de brug, net als het wegdek van de brug.

Werkzaamheden op locatie

In de maanden na oktober 2022 zijn we ook bezig met werkzaamheden op locatie. Denk aan scheuren in de kademuren herstellen en het houten remmingwerk in het water vernieuwen. Van de brug zelf vervangen we de apparatuur, elektronica en systemen voor bediening, besturing en bewaking en we plaatsen een nieuwe bedienkast.

Eind januari 2023 hijsen we het stalen brugdeel terug naar zijn vertrouwde plek. Na monteren en testen zijn we in april 2023 zover dat we de hulpbrug kunnen verwijderen en de doorvaart weer vrij kunnen maken. De renovatie is dan afgerond.

Zo min mogelijk hinder

Net als bij elke renovatie kunnen we hinder helaas niet helemaal voorkomen. Omwonenden ervaren mogelijk geluidshinder, bijvoorbeeld door de werkzaamheden aan de remmingwerken. Of doordat er meer wandelaars en fietsers voorbijkomen dan ze gewend zijn.

Voor ondernemers in het centrum bestaat een kans op hinder als gevolg van de werkzaamheden. Doordat gemotoriseerd verkeer niet over de brug kan, is bevoorrading van de winkels vanuit de noordzijde van de rivier niet mogelijk.

Ook kan de scheep- en recreatievaart van oktober 2022 tot april 2023 niet varen over de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel ter hoogte van Montfoort.

Het brugwachtershuisje

Het brugwachtershuisje heeft al een tijd geen functie meer. Dat wil zeggen: de brug wordt niet meer vanuit het huisje bediend. Maar het heeft wel historische waarde voor de inwoners van Montfoort.

Daarom halen het brugwachtershuisje voorzichtig uit elkaar en geven het aan Stichting Hugo Kotestein. Deze stichting is van plan om in overleg met de gemeente Montfoort het huisje opnieuw op te bouwen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de projectpagina Hollandsche IJssel: groot onderhoud aan Draaibrug Montfoort