Nieuwe voorzitter Buurtenplatform A2VK: ‘Hoe Rijkswaterstaat ons betrekt is vernieuwend’

Interview

Nieuwe voorzitter Buurtenplatform A2VK: ‘Hoe Rijkswaterstaat ons betrekt is vernieuwend’

Gepubliceerd op: 9 mei 2022

Kor Bonnema is de nieuwe voorzitter van het A2VK-Buurtenplatform. Hij is door de leden gekozen en tijdens de buurtenplatformbijeenkomst van 5 april 2022 voorgesteld aan de vertegenwoordigers van de buurtschappen en bestuurlijke partners.

Bonnema voert de functie uit tot en met het einde van het project, in 2027, en stelt zichzelf aan u voor. 'Mijn naam is Kor Bonnema. Ik ben 63 jaar en opgegroeid in Groningen. 28 jaar geleden verhuisde ik van het noorden van Nederland naar het zuiden, in Limburg. Tegenwoordig ben ik directeur-bestuurder bij stichting Schunck, een multidisciplinaire culturele instelling van de gemeente Heerlen. In mijn carrière werkte ik onder andere voor Rijkswaterstaat en de gemeenten Emmen, Utrecht, Heerlen en Maastricht.’

‘Ook was ik 10 jaar lang ondernemer in de Limburgse vastgoedsector. De afgelopen 8 jaar was ik actief als voorzitter Raad van Commissarissen bij Wonen Zuid en Waterleiding Maatschappij Limburg. Ik heb in mijn loopbaan een groot netwerk opgebouwd. Daar zal ik als voorzitter van het Buurtenplatform zeker gebruik van maken!’

Selectie op kwaliteiten

‘Ik ben altijd heel betrokken bij mijn omgeving. Dat ben ik in al mijn functies tot nu toe geweest. Maar ook als Limburger wil ik weten wat er in mijn omgeving gebeurt. Zo volgde ik de ontwikkelingen van de verbreding van de snelweg A2 op de voet. Dus toen het selectiebureau mij benaderde voor de rol van voorzitter voor het A2VK-Buurtenplatform zag ik een mooie kans én uitdaging.’

‘Mijn ervaringen en contacten – en natuurlijk mijn karakter – sluiten goed aan op deze rol. Zo kwam mijn naam op een lijst van kandidaten. Een selectiecommissie bracht dit terug tot een shortlist en nodige me uit op gesprek. Ik had een fijn gevoel bij het gesprek, en blijkbaar was dat wederzijds want het was een unaniem besluit om mij tot voorzitter aan te stellen. Voor mij een mooie keuze, een rol krijgen binnen een bijzonder project.’

Kennismaking voorzitter

‘Op 5 april 2022 ben ik in mijn nieuwe rol voorgesteld aan het A2VK-Buurtenplatform. Naast de vertegenwoordigers van de 14 buurten waren daar ook Rijkswaterstaat, gemeenten Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein, de provincie Limburg en het Waterschap Limburg aanwezig. Er hing een goede sfeer; belangrijk voor een goede samenwerking! Ik ben me op dit moment goed aan het inlezen. Nu volgt het kennismakingstraject, want ik wil alle buurtvertegenwoordigers en alle belanghebbenden persoonlijk leren kennen.’

Relevante thema’s

‘Als voorzitter ben ik 'verbindingsofficier', wat betekent dat ik in contact sta met de verschillende buurtschappen en belanghebbenden. Een mooie rol, in een boeiende fase. Want de uitvoeringsfase staat voor de deur en de werkzaamheden gaan bijna van start. Daar gaan de buurten natuurlijk wat van merken, in de vorm van hinder of overlast.'

'Dat zijn dan ook de thema’s waar we ons nu op focussen. Er zijn al gesprekken met buurten geweest en buurtvertegenwoordigers reageerden op de planvorming. Daar is door Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen ook vaak naar geluisterd. Het is nu aan ons als Buurtenplatform om te controleren dat deze afspraken zoveel mogelijk worden nageleefd.’

Positieve samenwerking

‘Hoe Rijkswaterstaat de buurten bij de werkzaamheden betrekt is echt vernieuwend. Daar staan we heel positief tegenover. Je ziet dat er veel tijd en aandacht naar de omgeving gaat en er ruimte is voor ideeën van buitenaf.'

Om alles goed te laten verlopen, is het belangrijk dat we het samen doen en dat het leuk blijft

Kor Bonnema , Voorzitter A2VK-Buurtenplatform

'De komende 5 jaar zorg ik dat de samenwerking en communicatie tussen de buurten en het projectteam goed verloopt. Mét ruimte voor gezelligheid. Want om alles goed te laten verlopen, is het belangrijk dat we het samen doen en dat het leuk blijft. Dit gaan we doen op basis van open communicatie, goed vertrouwen en een positieve aanpak.’