Windpark Maasvlakte 2 start met aanleg funderingen windturbines

Nieuwsbericht

Windpark Maasvlakte 2 start met aanleg funderingen windturbines

Gepubliceerd op: 19 april 2022 - Laatste update: 2 mei 2022, 14:28

De bouw van 22 windturbines voor Windpark Maasvlakte 2 gaat begin mei 2022 een volgende fase in. Dan start de aanleg van de monopiles (heipalen) : de funderingen voor de 12 windturbines die op het strand komen.

Tegelijkertijd werken we aan de funderingen van de turbines die op de dijk komen te staan. Om veilig te werken, blijft het werkgebied tijdens de bouw afgesloten.

Werkzaamheden

In februari zijn de werkzaamheden op het sportstrand en langs de Prinses Maximaweg gestart met de aanleg van duinovergangen en bouwwegen. Inmiddels zijn de eerste opstelplaatsen voor kranen klaar. De komende week gaan we extra zand op het strand spuiten en dan is het werkgebied klaar om te beginnen met de opbouw van de turbines.

De werkzaamheden starten met de funderingen in de vorm van de monopiles. Wanneer het Windpark in 2023 operationeel is, gaat het jaarlijks 416 GWh aan duurzame stroom opwekken, waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voortaan energieneutraal is.

Veilige omgeving op het strand

Met de meivakantie voor de deur, willen bij mooi weer mogelijk meer mensen genieten van het Maasvlaktestrand. En dat kan ook, maar niet overal. Om een veilige omgeving te creƫren zijn het zogenaamde sportstrand met voorliggend water, het duingebied en parkeerplaatsen 5 en 6 volledig afgesloten. Ook de Prinses Maximaweg en het fietspad zijn afgesloten.

Het badstrand van de Maasvlakte blijft natuurlijk wel toegankelijk, zodat recreanten hier nog steeds kunnen genieten van een strandwandeling of een dagje zon, zee en strand. Parkeerplaatsen 1, 2, en 3 zijn normaal toegankelijk, evenals parkeerplaats 4 nabij de Slufter kitespot.

Omgevingsfonds

Naast de bouw van Windpark Maasvlakte 2, willen we ook een impuls geven aan de natuur, de leefbaarheid en de bedrijvigheid in de omgeving van het park. Daarvoor heeft Eneco een omgevingsfonds opgericht. Hiermee kunnen bijvoorbeeld projecten voor natuurbescherming, natuurontwikkeling, recreatie of verduurzaming van bedrijven in de omgeving mogelijk worden gemaakt.

Belanghebbenden, experts en omwonenden kunnen in de komende maanden hun initiatief kenbaar maken bij het Windpark. Daarna wordt beoordeeld welke projecten financiƫle ondersteuning ontvangen uit het fonds.

Voor meer informatie over de bereikbaarheid van Maasvlakte 2 en het omgevingsfonds kunt u kijken op de website van Windpark Maasvlakte 2.