Nieuwsbericht

Bergingswerk verloren containers Marcos V afgerond

Gepubliceerd op: 7 april 2022, 10.08 uur - Laatste update: 13 december 2023, 13.52 uur

Het bergingswerk om de verloren containers van de Marcos V te bergen is afgerond. Alle 26 lege containers zijn geborgen. Het schip Marcos V verloor deze op 19 februari 2022 in de vroege ochtend, het weekend dat de drielingstorm Dudley, Eunice en Franklin over het land trok.

Direct nadat het verlies van de containers bekend werd, heeft Rijkswaterstaat de reder aansprakelijk gesteld en afspraken gemaakt over de berging van de containers. De reder heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en een berger aangesteld. Tot een week na het verlies van de containers bleven de omstandigheden op zee slecht, de berger kon daardoor niet eerder dan zaterdag 26 februari 2022 uitvaren.

Zuidelijker

Gedurende het zoekproces bleek dat de containers toch zuidelijker waren verloren dan op basis van de melding werd aangenomen, later op de vaarroute van de Marcos V. Daarop is het zoekgebied verplaatst naar een gebied op zo’n 20 mijl voor de kust van Den Helder. Vanaf dat moment is het lokaliseren en bergen van de containers voorspoedig verlopen. De condities op zee waren goed om de berging uit te kunnen voeren.

Recyclen

De 26 containers bevatten geen lading, ze waren leeg. De containers waren dusdanig aangedaan dat deze niet meer te gebruiken zijn. Daarop heeft de eigenaar van de containers besloten deze te recyclen.