Werkzaamheden

Stremming halve vaarweg Kornwerderzand verlengd en nachtafsluiting snelweg A7 Afsluitdijk

Gepubliceerd op: 2 maart 2022

Vanwege het combineren van reeds in gang gezette werkzaamheden met de onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen is De vaarweg bij Kornwerderzand daardoor een week later, vanaf 12 maart 2022, weer geheel beschikbaar voor de scheepvaart.

In de nacht van 11 op 12 maart 2022 vindt ook een afsluiting van de snelweg A7 over de Afsluitdijk plaats.

Verlenging halve vaarwegstremming bij Kornwerderzand tot en met 11 maart

Voor scheepvaart wordt de stremming van de halve vaarweg bij Kornwerderzand tot en met 11 maart 2022 verlengd. Dit betekent dat 1 van de 2 doorvaartopeningen op onderstaande tijden buiten gebruik is. Van 9 tot en met 11 maart geldt op deze tijden tevens een hoogtebeperking voor de scheepvaart van 5.20 m boven NAP.

Overzicht halve vaarwegstremming:

  • Tot en met dinsdag 8 maart gehele dag;
  • Woensdag 9 maart van 07.00 uur tot 12.00 uur;
  • Woensdag 9 maart van 14.00 uur tot 19.00 uur;
  • Woensdag 9 maart van 19.15 uur tot donderdag 10 maart 05.00 uur;
  • Donderdag 10 maart van 19.00 uur tot vrijdag 11 maart 05.00 uur;
  • Vrijdag 11 maart van 19.00 uur tot zaterdag 12 maart 05.00 uur.

Tijdens deze verlenging rondt Rijkswaterstaat de aanleg van de railbalk over de bodem in de vaarweg aan het westelijke deel af en maakt de vaarweg weer vrij voor de scheepvaart. Deze werkzaamheden maken deel uit van de bouw van een nieuwe keersluis die het achterland beter beschermt tegen extreem hoogwater.

Herstelwerkzaamheden

Daarnaast werkt Rijkswaterstaat aan de noordbrug van het Lorentzcomplex. Er worden aan de onderzijde van de noordbrug herstelwerkzaamheden gedaan aan het rijdek. In dit rijdek zijn in de loop der tijd scheurtjes ontstaan die nu hersteld worden. Dit soort scheurtjes ontstaan door intensief gebruik van de brug, we noemen dat vermoeiing. Er is geen structurele schade aan de constructie van de brug.

Gedurende werkzaamheden aan het Lorentzcomplex kunnen de bruggen in de genoemde periode niet draaien. Het vaarwegverkeer kan ook omvaren via de Stevinsluis bij Den Oever. Houd rekening met langere vaar- en wachttijden.

Nachtafsluiting weg A7 Afsluitdijk van 11 op 12 maart 2022

Om de doorstroming van het wegverkeer te verbeteren plaatst Rijkswaterstaat verkeerslichten nabij de bruggen in Den Oever. De verkeerslichten aan de westkant zijn eerder al met succes geplaatst. In de nacht van 11 maart van 23.00 uur tot 12 maart 05.00 uur worden de verkeerslichten aan de oostkant van de bruggen geïnstalleerd. Gedurende de werkzaamheden is de A7 over de Afsluitdijk voor wegverkeer in beide richtingen afgesloten. Het wegverkeer wordt omgeleid via de Houtribdijk N307 en via de Flevopolder.

Verkeerslichten

Voorheen zette een weginspecteur het verkeer stil voor het in- en uitrijden van (zwaar) werkverkeer. Dit duurde dikwijls 10 tot 15 minuten. Door het gebruik van verkeerslichten staan weggebruikers in de meeste gevallen hooguit 20 seconden stil voor het rode verkeerslicht. Dat zorgt ervoor dat weggebruikers minder hinder ervaren van het werkverkeer. We verwachten dat de verkeerslichten tot en met het najaar van 2023 blijven staan.

Stremming of afsluiting korter of langer

Afhankelijk van het verloop en de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden en de stremming korter of langer duren. Ga voor actuele informatie naar de website Vaarweginformatie of volg de social media kanalen van de Afsluitdijk. Voor vragen kunt u contact opnemen met Loket Afsluitdijk. Het loket is bereikbaar via het telefoonnummer 0800-6040 en e-mailadres loket@deafsluitdijk.nl. Kijk voor meer informatie over hoe we met de Afsluitdijk werken aan een waterveilig Nederland op de website van de Afsluitdijk.