Nieuwsbericht

Mogelijk uitval veiligheidssysteem A73-tunnels opgelost

Gepubliceerd op: 7 februari 2022 - Laatste update: 8 februari 2022, 16:40

In de Roertunnel en de Tunnel Swalmen (A73) was er sprake van een verhoogd risico op het uitvallen van het snelheidsdiscriminatiesysteem (SDS). Uitval van het systeem had in het slechtste geval, omwille van de veiligheid, kunnen leiden tot tunnelsluiting.

Tunnels veilig te gebruiken

Het probleem met het SDS is inmiddels opgelost. Rijkswaterstaat is erin geslaagd om het meest kritische deel van het systeem te 'kopiƫren'. Het systeem is inmiddels ook getest. De tunnels worden intensief gemonitord en zijn veilig te gebruiken. Het SDS van de Roertunnel en de Tunnel Swalmen wordt in de zomer van 2023 vervangen.

Goed functioneren noodzakelijk

Het snelheidsdiscriminatiesysteem (SDS) detecteert onder andere snelheidsonderschrijdingen, stilstaande voertuigen en spookrijders. Het goed functioneren van het SDS is middels het veiligheidsbeheerplan van de A73-tunnels noodzakelijk voor openstelling van deze tunnels.

Zie ook