Interview

Winnaar verhalenactie over het Twentekanaal bekend!

Gepubliceerd op: 28 september 2021

In onze 1e video over de verruiming van het Twentekanaal riepen we op om mooie verhalen over het Twentekanaal te delen. En dat werd gedaan. Uit een tiental leuke, aangrijpende en mooie verhalen hebben we 1 winnaar geselecteerd. Het verhaal van Corine Haverslag uit Goor. Zij wint een leuke rondtocht over de Twentekanalen, op de Pluimpot! Lees het verhaal van Corine hieronder.

Familiegeschiedenis

'Opa en oma Dantuma woonden op een boerderij in Markelo', vertelt Corine. 'Daar zijn mijn vader Sytze en mijn oom Tjerk geboren. Opa werkte als veeverloskundige, hij ging op de fiets naar alle boeren in de omgeving. In de jaren 30 verhuisden ze naar Goor, waar ze de aanleg van het Twentekanaal nog meemaakten. Aan dat kanaal begonnen mijn grootouders een café genaamd: ‘Havenzicht’. Daar groeide mijn vader op, en ikzelf later ook, maar toen was het café al gesloten.'

Een café in de oorlog

Toen de oorlog uitbrak, waren bruggen vaak een doelwit om te bombarderen. Zo bleven ook de bruggen over het Twentekanaal niet bespaard. Café Havenzicht bevond zich aan het kanaal, dus kapotte bruggen betekende minder klanten. Corine: 'Gelukkig was mijn opa ondernemend en handig. Hij bouwde, samen met mijn vader en mijn oom, een klein vlot en hielp mensen voor 3 cent het kanaal over. Of voor 5 cent, als je een fiets meehad. Dan konden ze bij mijn opa in het café terecht!'

Opgroeien langs het kanaal

'In de 2e helft van de jaren 50 gingen mijn opa en oma met pensioen. Ze stopten met het café en bouwden het om tot woning', vertelt Corine. 

'Ik ben daar zelf opgegroeid. We speelden altijd langs het kanaal, wetende dat je er niet in moet vallen. Sommige vriendinnetjes van school die niet aan het kanaal woonden, mochten daar van hun ouders ook niet in de buurt komen. Dat was te gevaarlijk voor ze. Maar wij groeiden daar mee op, dus wij hadden geen angst voor het kanaal.'

'Als ik tegenwoordig naar m’n werk in Almelo fiets, fiets ik langs het Twentekanaal. Daar zijn ze al met de werkzaamheden gestart, zag ik. En hoewel ik nu meer in het centrum van Goor woon, wandel ik nog graag langs het kanaal. Het is een heel mooi open landschap, dat geeft een soort rust en wat nostalgie. Het geeft me nog steeds dat veilige gevoel dat het me vroeger ook al gaf.'

Bekijk op het YouTubekanaal van Rijkswaterstaat onze 1e video over de verruiming van het Twentekanaal.

Heeft u ook een leuk of mooi verhaal over uw ervaringen met de Twentekanalen? Laat het ons weten! Neem contact op via onze Facebookpagina of stuur een mail.

Meer nieuws Twentekanalen: verruimen vaarweg