Start buitenexpositie Boogbrug Vianen; 23 september 2021

Nieuwsbericht

Start buitenexpositie Boogbrug Vianen; 23 september 2021

Gepubliceerd op: 23 september 2021 - Laatste update: 19 november 2021, 12:49

Op 23 september 2021 start de buitenexpositie ‘Boogbrug Vianen’. Rijkswaterstaat en het Stedelijk Museum Vianen organiseren de expositie vanwege de verwijdering van de brug.

Bezoekers kunnen wandelen of fietsen langs een serie met 12 grote borden waarop een mix staat van historische, kunstzinnige en informatieve foto’s. Met prikkelende vragen of anekdotes. De borden staan aan beide kanten van de brug.

Persoonlijke herinneringen

Sascha Oskam, omgevingsmanager Rijkswaterstaat vertelt: 'De Boogbrug is niet alleen een icoon die jarenlang het landschap bepaalt, veel mensen hebben ook persoonlijke herinneringen aan de brug. Nu de verwijdering van stalen boogconstructie dichterbij komt, neemt de wens uit de omgeving dan ook toe om een waardig afscheid te organiseren. Vanuit Rijkswaterstaat zochten we hiervoor de samenwerking op met het Stedelijk Museum Vianen. De expositie is geschikt voor jong en oud en laagdrempelig van opzet. Ook is de expositie is vrij toegankelijk/gratis.'

Een andere invulling

'Door de werkzaamheden en corona was het bijvoorbeeld niet mogelijk om een laatste wandeling over de brug te organiseren. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een andere invulling en kwamen tot deze bijzondere expositie. De afgelopen maanden ben ik voor de invulling gedoken in het historisch archief en werd verrast door de veel mooie foto’s en bijzondere verhalen. De brug ligt er nu 87 jaar en in die tijd is er veel gebeurd. Er is dan ook genoeg om te laten zien en te vertellen over de brug', zegt Meike Jongejan, projectcoördinator bij het Stedelijk Museum Vianen

Bezoek

De expositie loopt tot mei 2022. De fotoborden staan verspreid in de omgeving in sets van 2. De borden staan aan de Nieuwegeinse kant op de Lekboulevard en aan de Viaanse kant bij het Toeristisch Overstap 'Punt De Ponthoeve' en bij de rotonde bij het pontje.

Er is geen vaste volgorde van de borden. Bezoekers kunnen dan ook op ieder punt het bezoek starten. Er vaart een pontje tussen Vianen en Nieuwegein waarmee bezoekers naar de overkant kunnen komen.

Challenge

Onderdeel van de expositie is een 'challenge' waarin Rijkswaterstaat en het Stedelijk museum, jong en oud uitdagen om een kunstwerk van de brug te maken en in te sturen. De invulling van het kunstwerk staat daarbij vrij. Van een tekening of een knutselwerk tot een foto of een muziekstuk. De kunstwerken kunnen via een foto of een filmpje ingezonden worden via de mail. Rijkswaterstaat en het museum gaan iets bijzonders doen met de kunstwerken. Wat? Dat maken zij aan het einde van de expositie bekend.