Nieuwsbericht

Open Monumentendag Rijkswaterstaat 2021: we gaan opnieuw online

Gepubliceerd op: 23 augustus 2021 - Laatste update: 23 februari 2023, 13:53

Ter gelegenheid van Open Monumentendag, op 11 en 12 september 2021, gaan de deuren van onze monumenten digitaal open. Veel bouwwerken die Nederland draaiende houden zijn dan zelf aan het woord.

Van een koppige vuurtoren die Duitsers in de Tweede Wereldoorlog liet verdwalen tot een flitsende stuw met een uniek ontwerp.

Kennismaken

We laten bezoekers jaarlijks ter gelegenheid van Open Monumentendag graag kennismaken met de imposante bouwwerken die onze scheepvaart en ons wegverkeer draaiende houden. Denk aan sluizen, vuurtorens en tunnels. Sommige zijn al heel oud, maar vervullen dankzij goed beheer nog altijd hun functie.

Digitale reis uitgestippeld

Dit jaar heeft Rijkswaterstaat vanwege de coronacrisis een digitale reis uitgestippeld. Die voert langs 8 monumenten: vuurtoren Urk, vuurtoren Noordwijk, vuurtoren Hellevoetsluis, de Haringvlietsluizen, de Hollandsche IJsselkering, de Prinses Beatrixsluizen, de Velsertunnel en de stuw Borgharen. De monumenten vertellen zelf over hun geschiedenis en functie.

Onze deelnemende vuurtorens worden geƫxploiteerd door derden. Deze partijen hebben hun deuren, met inachtneming van de coronamaatregelen, inmiddels weer geopend voor bezoekers. Kijk op hun websites voor de specifieke voorwaarden waaronder bezoek mogelijk is.