Nieuwsbericht

Stremming sluiscomplex Weurt vanaf 16 juli 2021 door hoogwater

Gepubliceerd op: 16 juli 2021, 09.52 uur - Laatste update: 29 april 2022, 17.19 uur

Rijkswaterstaat stremt sluis Weurt op 16 juli 2021 vanaf 10.00 uur vanwege de hoge stand van het water in de Waal. Om bij verhoogde waterstand het water te kunnen keren en veilig te kunnen schutten, zijn in de westelijke sluiskolk 3 sluisdeuren nodig.

Zomerperiode

Voor de renovatie is juist de zomerperiode gekozen, vanwege de normaal gesproken gunstige waterstand. Door de recente onverwachte hoogwatergolf en het ontbreken van de 3e deur wordt de westsluis van Weurt noodzakelijkerwijs gestremd. Wanneer het water voldoende is gezakt, zal de stremming worden opgeheven. De verwachting is dat de stremming ongeveer een week nodig is.

Geplande werkzaamheden

De werkzaamheden aan de middelste hefdeur zijn onderdeel van groot onderhoud aan het gehele sluiscomplex, dat de komende jaren plaatsvindt. In verband met de renovatie van de middelste hefdeur zijn het komende halfjaar nog andere volledige stremmingen van de westkolk nodig:

  • 26 juli tot en met 8 augustus voor onderhoud aan het middenhoofd
  • 23 augustus tot en met 5 september voor het verplaatsen van de kanaaldeur naar het middenhoofd, waarna een aantal weken alleen een deelkolk van 140 m beschikbaar is
  • 27 september tot en met 7 oktober voor het terugplaatsen van de gerenoveerde middelste deur in het kanaalhoofd, waarna de volledige kolklengte weer beschikbaar is

Sluiscomplex Weurt

Sluis Weurt is de verbinding tussen het Maas-Waalkanaal en de Waal. Het complex bestaat uit 2 schutsluizen: een oostkolk (aangelegd tussen 1923 en 1928) en een westkolk (1975). Jaarlijks passeren circa 29.000 binnenvaartschepen het sluiscomplex Weurt.