Rijkswaterstaat strooit & test elektrisch model

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat strooit & test elektrisch model

Gepubliceerd op: 16 januari 2021 - Laatste update: 16 januari 2021, 13:46

In Zeeland en Zuid-Holland zijn de eerste preventieve strooiacties gestart. Het KNMI heeft vanwege winterse neerslag code geel voor het hele land afgegeven. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers goed voorbereid de weg op te gaan.

Proef elektrische strooiwagen

Rijkswaterstaat heeft, in samenwerking met de aannemer, de primeur dat voor het eerst op het Europese vaste land een volledige elektrische en zelfvoorzienende strooiwagen wordt ingezet voor de gladheidbestrijding. Met de komst van deze nieuwe strooiwagen gaat Rijkswaterstaat ervaren of elektrische voertuigen vaker hiervoor ingezet kunnen worden. De elektrische strooiwagen sluit volledig aan bij de ambitie van Rijkswaterstaat om ook in de gladheidbestrijding duurzaam te werken. Dit doen we al door onder andere minder en gerichter te strooien en meer geautomatiseerd te strooien. En nu dus ook met een elektrische strooiwagen.

Winterse neerslag

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om onder winterse omstandigheden goed voorbereid op weg te gaan, onder andere door:

  • de weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden;
  • de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: snelheid matigen, voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden;
  • rekening te houden met een langere reistijd;
  • en ruimte te maken voor de strooiwagens.

Gladheid en sneeuw; ga goed voorbereid op pad

Rijkswaterstaat is alert en staat paraat om met 546 strooiwagens (die zo nodig kunnen worden voorzien van een sneeuwschuiver) en 350 sneeuwschuivers, 1200 mensen en ruim 200 miljoen kilo zout de strijd aan te gaan tegen winterse omstandigheden op de weg.

De actuele situatie op de weg is te volgen op het Twitteraccount @RWSverkeersinfo. Op de website Rijkswaterstaat Strooit laten Rijkswaterstaat en het KNMI ‘live’ zien waar de strooiwagens rijden en waar de afgelopen 6 uur gestrooid is. En je kunt 2 uur vooruitkijken wat de weersverwachting is en de verwachte wegdektemperatuur van de wegen. Ook is op de site zichtbaar hoeveel zout is gestrooid.