Jaaroverzicht 2020: Rijkswaterstaat in beeld

In Beeld

Jaaroverzicht 2020: Rijkswaterstaat in beeld

Gepubliceerd op: 28 december 2020, 13:58 - Laatste update: 28 december 2020, 14:00

2020 was een jaar vol uitdagingen, met de coronacrisis die het land in zijn greep hield. Toch waren er dit jaar ook heel veel mooie gebeurtenissen, waar we als Rijkswaterstaat graag even stil bij staan. Zo maakte de bever zijn comeback naar de Nederlandse natuur en vierden we de 30e verjaardag van de befaamde Ring A10.

Verder mochten we bijzondere en waardevolle projecten afronden, zoals de opening van de Gaasperdammertunnel. Maar ook de versterkte Roggenplaat in de Oosterschelde, die naast kustverdediger ook een populair wegrestaurant blijkt te zijn voor trekvogels en zeehonden. En soms deden we dingen gewoon even anders dan anders. Zo werd de jaarlijkse Open Monumentendag dit jaar een virtuele reis langs onze mooie monumenten.

Met dit beeldoverzicht blikken we terug op deze bijzondere momenten van het afgelopen jaar.

'Het is stil op de weg'

Aan het begin van de coronacrisis was het op veel plekken stil in ons land, ook op de weg. Toch stonden onze weginspecteurs nog altijd paraat voor gestrande reizigers en incidenten. Weginspecteur Saskia vertelde meer over het werken in deze unieke omstandigheden.

1,4 miljoen kuub aan extra zand

Met 1,4 miljoen m3 zand aan extra zand maakten we de Roggenplaat klaar voor de toekomst. De vele zeehonden en trekvogels die hier graag vertoeven, laten zien hoe slimme kustverdediging en de ontwikkeling van een rijke natuur samen kunnen gaan binnen 1 project.

Aanpassing maximumsnelheid op de weg

Het was een complexe en uitdagende logistieke operatie, maar het is gelukt: de aanpassing van 4.000 maximumsnelheidsborden. Op 16 maart 2020 werd de nieuwe maximumsnelheid van 100 km/h, tussen 06.00 en 19.00 uur, officieel ingeluid.

Ondergelopen Noordwaard

Op 10 februari 2020 was het zover: de allereerste geplande overstroming van de Noordwaard. Hiermee vermindert de druk op de dijken in omgeving van Werkendam en geven we ruimte aan de rivieren. Dit leverde spectaculaire beelden op.

Gaasperdammertunnel voltooid

Ondanks de coronacrisis hebben we samen met de betrokken partijen alles op alles gezet om het werk voort zetten. Zo ook bij de gloednieuwe Gaasperdammertunnel die dit jaar werd geopend.

Digitale Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag van 2020 gingen we op virtuele reis. Vele monumenten, waaronder Sluiscomplex Delden en stuwcomplex Hagestein, waren deze editie digitaal te bewonderen.

Zwoegen bij de snelwegen A8 en A10

Onze onderaannemer Boskalis bikte wat af deze zomer. Zo is er in korte tijd veel werk verzet bij de snelwegen A8 en A10. Met onder andere een nieuwe laag asfalt en vervangen voegen, kan het verkeer ook in de toekomst vlot en veilig doorstromen op deze routes.

Bever terug van weggeweest

Het jaar 2020 markeert ook het moment waarop de bever op steeds meer plaatsen in ons land gespot werd. Kom meer te weten over de wonderlijke terugkeer van dit vindingrijke dier.

Ring A10 jarig

Hiep, hiep, hoera! De Ring A10 vierde dit jaar zijn 30e verjaardag. We blikten terug op de totstandkoming van dit welbekende Amsterdamse traject.

Innovatieve Catchy vangt zwerfafval

De ingebruikname van het innovatieve afvalopvangsysteem Catchy markeerde een mijlpaal in onze strijd tegen zwerfafval. Catchy vangt namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week zwerfafval uit het water op. Zo voorkomen we dat macro- en microplastics naar beschermd natuurgebied of de Noordzee stromen.

Oeverzwaluw bloeit op

Dit voorjaar wist de oeverzwaluw onze kunstmatige broedwanden aan het Amsterdam-Rijnkanaal maar al te goed te vinden. Tientallen broedpaartjes nestelden zich in de kleiwanden en stichtten een gezinnetje.

Wantijbrug in ere hersteld

Ruim 11 maanden hebben we flink doorgewerkt aan de renovatie van de Wantijbrug. Hiervoor moesten 2 gigantische brugdekdelen (of vallen) met geluiddempende onderkant van circa 110 ton per stuk ingehesen worden. Een flinke, maar dankbare klus. De brug kan nu weer tientallen jaren mee.

Lancering eerste Multi Purpose Vessel

Dit jaar lanceerden we het eerste Multi Purpose Vessel van Rijkswaterstaat, de MPV-30 Merwestroom. Wat dit technische hoogstandje zo bijzonder maakt, is dat we het in kunnen zetten voor meerdere functies: van vaarwegmarkering tot aan patrouilles, metingen en onderzoek.