Een dag uit het leven van hoofduitvoerder Danny Bunt

Interview

Een dag uit het leven van hoofduitvoerder Danny Bunt

Gepubliceerd op: 20 oktober 2020, 13:56

Als hoofduitvoerder voor de bouw van de tijdelijke Suurhoffbrug moet Danny Bunt ervoor zorgen dat de werkzaamheden ‘buiten’ goed verlopen. Daarbij komt van alles kijken: van veiligheid en kwaliteit tot planning en kosten.

Spin in het web. Zo typeert hoofduitvoerder Danny Bunt, namens aannemerscombinatie STIPT, zijn functie: ‘Met het uitvoerdersteam zorgen we ervoor dat de werkzaamheden goed verlopen. We zijn samen verantwoordelijk dat wat we hebben bedacht ook wordt uitgevoerd.

Bunt is dus veel buiten. ‘Letterlijk’, zo beaamt hij. ‘Ik loop elke dag een aantal keer een ronde over het bouwterrein. Mijn eerste ronde doe ik ’s ochtends, na mijn 1e kop koffie. Dan overleg ik met de vaklieden die aan het werk zijn: weet iedereen wat hij moet doen, gaat het goed, zijn er problemen?

Geen dag hetzelfde

Bunt is een van de weinigen die elke dag op het project aanwezig is. In de bouwkeet of erbuiten. ‘Vanwege de coronacrisis werken de meeste collega’s zo veel mogelijk vanuit huis. Maar als hoofduitvoerder moet ik altijd aanspreekbaar zijn. Dus ben ik altijd op locatie te vinden.

De rondes over het bouwterrein zijn zo ongeveer de enige constanten in de dagelijkse werkpraktijk van Bunt. ‘Elke dag is anders’, zo vat hij zijn baan samen. ‘Maar dat maakt werken in de bouw ook zo leuk. Naast mijn rondjes buiten, overleg ik veel. Soms hol ik van overleg naar overleg, andere dagen is dat minder het geval. Dan heb ik bijvoorbeeld tijd om bestellingen te doen. Daarbij gaat het niet over broodjes voor de kantine of om pennen en papier, maar om kranen, pompen en beton.

Soms zit het tegen

Daarnaast lopen dagen ook regelmatig anders dan Bunt van tevoren bedenkt. ‘Tijdens de werkzaamheden zit het soms weleens tegen. Het kan gebeuren dat je dan opnieuw naar de tekentafel moet. Als hoofduitvoerder ben ik daar uiteraard bij betrokken. Niet om zelf zaken uit te zoeken, maar vooral procesmatig. Te denken valt aan het in kaart brengen van de gevolgen voor de planning of het werk buiten.

Veilig werken

Ook veiligheid behoort tot Bunts taken. ‘Natuurlijk is veilig werken niet alleen mijn pakkie-an. Het is een zaak van ons allemaal. Wel ben ik er als hoofduitvoerder verantwoordelijk voor dat het werk buiten veilig gebeurt.

Veilig werken begint met bewustzijn en met verantwoordelijkheidsgevoel. We spreken elkaar aan op veiligheid en vragen iedereen om onveilige situaties te melden. Zelf moet ik daar natuurlijk ook op letten. Als ik de bouwkeet uitloop om een ronde over de bouwplaats te lopen, trek ik ook mijn veiligheidsschoenen en een oranje hesje aan en zet ik een helm op. Dat hoort er gewoon bij.

Uitdaging

Een van de grootste uitdagingen waar Bunt en zijn team momenteel voor staan, is het schroeven van de palen voor het landhoofd van de tijdelijke Suurhoffbrug. ‘Op zich is het schroeven van deze grote palen niet zo ingewikkeld’, vertelt Bunt. ‘Het moeilijke zit hem in het feit dat we deze palen de grond in schroeven vlak bij een aantal belangrijke, grote kabels en leidingen. Tijdens het schroeven van deze palen hebben we constant gemeten of er geen extra druk ontstond op deze kabels en leidingen. Dat bleek niet het geval te zijn: we zijn precies binnen de waarden gebleven die we hadden voorspeld. Ik ben heel trots dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen.

Meer nieuws A15: renovatie en nieuwbouw Suurhoffbrug