Actie fietsveiligheid rond sluisroute IJmuiden

Nieuwsbericht

Actie fietsveiligheid rond sluisroute IJmuiden

Gepubliceerd op: 19 december 2019, 12:03 - Laatste update: 19 december 2019, 12:07

Op 28 oktober 2019 hield Rijkswaterstaat samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN), de gemeente Velsen en IJmond Bereikbaar een ludieke publieksactie. Iedereen die op die dag de pont nam in de ochtendspits, ontving een gratis setje fietslampjes.

Met de gezamenlijke actie 'Ik val op in Velsen' willen de partijen fietsers wijzen op de risico's van slechte fietsverlichting bij donker of slecht weer. Gemiddeld 60 procent van de Nederlandse fietsers heeft geen of slecht licht op de fiets, laten de cijfers van Veilig Verkeer Nederland zien. Dit kan leiden tot een onveilige situaties op de weg. Het was voor Rijkswaterstaat de aanleiding en het doel van de actie om vooral bij jonge jonge fietsers aandacht te vragen voor het belang van goede verlichting. Voor hun eigen veiligheid. Er was gekozen voor de 2 ponten bij het Noordzeekanaal, omdat fietsers uit het oogpunt van veiligheid geen gebruik kunnen maken van de sluisroute en de pont moeten nemen. Rijkswaterstaat staat voor veiligheid van de weggebruikers van de sluisroute. Deze is afgesloten totdat fietsers (en autoverkeer) er weer veilig gebruik van kunnen maken.

Zien en gezien worden

Zonder verlichting zijn fietsers slecht zichtbaar voor automobilisten. Met name onder schoolgaande jongeren is dit besef vrij laag, omdat zij nog geen rijervaring hebben. Daarom raadt VVN hen aan om als bijrijder in de auto eens op te letten hoe slecht fietsers zonder verlichting zichtbaar zijn. Fietsverlichting dient niet alleen om gezien te worden, maar ook om zelf goed het wegdek te kunnen zien. Beschadigingen in het wegdek of takken op de weg kunnen al voor een valpartij zorgen.

Publieksactie positief ontvangen

Rijkswaterstaat, de gemeente Velsen, IJmond Bereikbaar en Veilig Verkeer Nederland maken zich daarom samen sterk voor veilig fietsverkeer in en rondom Velsen. De publieksactie werd gehouden op de 2 ponten bij Velsen-Noord en Velsen-Zuid. 2 teams met onder andere de wethouders Bram Diepstraten en Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en directeur Nienke Bagchus van Rijkswaterstaat deelden lampjes uit aan zo’n 1000 fietsers. De boodschap was duidelijk: fiets veilig of fiets niet. Met goede fietsverlichting voorkom je als fietser ook nog eens een boete van € 55.

Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis