Tasty Five: de quaggamossel

Nieuwsbericht

Tasty Five: de quaggamossel

Gepubliceerd op: 17 oktober 2018, 11:14 - Laatste update: 17 oktober 2018, 11:13

Voor bijzondere planten en dieren hoef je niet ver van huis te gaan. Het IJsselmeergebied is namelijk een natuurgebied van wereldformaat.

Dit voorjaar maakte je kennis met de Big Five van het IJsselmeergebied. Deze dieren kunnen niet overleven zonder voedsel, dus we duiken dieper in het voedselweb. Nu stellen de Tasty Five van het IJsselmeergebied zich aan je voor. Vandaag aan het woord, ons veelzijdige filter: de quaggamossel.

De invasie van de quaggamossel

Samen met mijn neef, de driehoeksmossel, zorg ik voor een ware invasie. Eerlijk gezegd was hij het eerst in Nederland, maar de laatste jaren neem ik zijn rol over in het IJsselmeergebied. Als larve zweef ik door het water en verplaats me eenvoudig met het water mee. Als jonge mossel hang ik graag aan waterplanten. Als ik daar te groot voor word, laat ik los om op zoek te gaan naar vaste grond onder mijn voeten. In het IJsselmeergebied zijn dat bijvoorbeeld de stenen langs de randen van de meren of schelpen die op de bodem liggen. Daar filter ik iedere dag liters water. Mensen die willen zwemmen of watersporten in het gebied vinden me weleens lastig. Dat komt doordat ik scherpe randen heb en me echt overal aan vasthecht. Dus ook aan boten en tenen.

Voer voor overwinteraars

Onze mosselsoort is relatief klein. We worden hooguit 4 cm lang. Mijn exotische naam quagga verwijst naar de uitgestorven steppezebra. Duikeenden zoals de topper, kuifeend, brilduiker en tafeleend vinden me een lekker hapje. Vooral in het najaar en de winter zijn ze blij met me. Voor vogels die in het IJsselmeergebied overwinteren ben ik één van de belangrijkste voedselbronnen.

Schoon water

Als leefgebied heb ik schoon, zuurstofrijk water nodig, dat niet te warm is. Rijkswaterstaat werkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit, nu en in de toekomst. Zelf maak ik mij ook graag nuttig door het water te filteren en daarmee blauwalg te bestrijden. Per uur maak ik maar liefst 76 ml water schoon. Met z’n allen kunnen wij het IJsselmeer twee keer per maand volledig filteren. Mijn kleppen zijn een handige bescherming tegen vies water. Als ik merk dat het water verontreinigd is, sluit ik ze voor langere tijd. Af en toe proef ik even of ik weer kan gaan filteren. Als dit te lang duurt, leg ik het loodje.

Mossel als handig meetmiddel

Als mossel ben ik gevoeliger voor de cocktail aan stoffen die langskomt dan de meeste meetapparatuur. Daarom gebruikt Rijkswaterstaat mij net als de watervlo als indicator voor de waterkwaliteit. Door mijn klepbewegingen te registreren met een mosselmonitor weet de waterbeheerder eerder dat er iets mis is met het water. En kan hij bijvoorbeeld besluiten het water niet te gebruiken voor bereiding van drinkwater.

Zie jij mij bij jou in de buurt? Meld het op de website van Waterdiertjes.

Meer informatie dieren en planten IJsselmeergebied

Bekijk voor meer informatie over dieren en planten in het IJsselmeergebied de pagina Bijzondere dieren en planten IJsselmeergebied.