Maeslantkering en Hartelkering klaar voor stormseizoen 2018-2019

Nieuwsbericht

Maeslantkering en Hartelkering klaar voor stormseizoen 2018-2019

Gepubliceerd op: 17 september 2018, 10:05 - Laatste update: 17 september 2018, 09:42

De jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering op zaterdag 15 september 2018 is goed verlopen. Om 19.50 uur waren de immense deuren van de Maeslantkering volledig uitgevaren en afgezonken.

Om 19.10 uur waren de schuiven van de Hartelkering gesloten. Om 07.30 uur op zondagochtend waren beide keringen weer volledig open voor het scheepvaartverkeer. Zowel de keringen als het operationeel team hebben de test goed doorstaan en zijn klaar voor het stormseizoen.

Jaarlijkse functioneringssluiting waterkeringen

De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen. Dit loopt van 1 oktober tot 15 april. De sluiting is bedoeld om de keringen integraal te testen, zowel de techniek als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden, wil Rijkswaterstaat testen of alles naar behoren werkt en de keringen kunnen sluiten als dat nodig is.

Rondleidingen Keringhuis en Maeslantkering

Het publieksevenement rond de functioneringssluiting was ook dit jaar weer geslaagd. Het Keringhuis was op deze dag geopend van 11.00 tot 21.00 uur. Gedurende de dag werden er diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering zelf. Naar schatting hebben circa 2000 mensen het publieksevenement bezocht.

Nieuwe Expositie 'Ben je al waterproof?'

Buiten de rondleidingen was er nog veel meer te doen voor jong en oud, zoals diverse exposities in het Keringhuis waaronder de nieuwe expositie van de Provincie Zuid-Holland met als titel 'Ben je al waterproof?'. Gedeputeerde Rik Janssen heeft deze expositie feestelijk geopend. Kinderen konden zelf met pompen aan de slag om het opkomende water weg te pompen. Ook was er op het buitenterrein een waterspeelplaats waar ze dijken konden bouwen van zandzakken en het water van de grote rivieren konden tegenhouden.

Modern Wereldwonder

De bouw en het functioneren van dit imposante bouwwerk, de Maeslantkering, krijgt extra aandacht in het onlangs verschenen boek Modern wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken, samengesteld door Bert Toussaint. De Volkskrant heeft dit boek beloond met vier sterren. De Maeslantkering is een schoolvoorbeeld is van extreme engineering: de deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. Dit boek is nu ook te koop in het Keringhuis.