Video's

Video's

We verbreden de snelweg A9 tussen Holendrecht en Diemen. Zo zorgen we ervoor dat files afnemen en de Randstad beter bereikbaar is. Daarnaast zorgt de aanleg van een tunnel voor schonere lucht en minder geluidoverlast in de woonwijken langs de tunnel

Op deze pagina vindt u video's over de aanleg van een landtunnel bij de Gaasperdammerweg op de snelweg A9.

Video: langste landtunnel van Nederland

De A9 Gaasperdammerweg breiden we uit naar tweemaal 5 rijstroken plus een wisselstrook. Door de weg gedeeltelijk in een landtunnel aan te leggen, verbeteren we de leefbaarheid voor de bewoners rond de Gaasperdammerweg. Deze animatie legt de fasen van de bouw van deze tunnel uit en laat de hinder zien die daarmee gepaard gaat.

VOICE-OVER: Kijk, Rijkswaterstaat heeft de afgelopen maanden ruimte gemaakt om te kunnen starten met de bouw van de langste landtunnel van Nederland. En dat is gelukt. (Een animatie.) Maar hoe zat het ook alweer? Wat is Rijkswaterstaat van plan? De A9, de snelweg tussen Bijlmermeer en Gaasperdam wordt door Rijkswaterstaat verbreed. Om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren is ervoor gekozen de snelweg gedeeltelijk in een landtunnel aan te leggen. De tunnel komt grofweg te liggen tussen de IKEA en rivier de Gaasp. Met vijf tunnelbuizen van drie kilometer lang wordt het de langste landtunnel van Nederland. Op het dak wordt een mooi park aangelegd maar liefst twee keer zo groot als het Vondelpark. Zo verdwijnt de snelweg uit het zicht, is er minder geluidoverlast en krijgen we schonere lucht in de wijken langs de tunnel. Een groene verbinding tussen Gaasperdam en Bijlmermeer. Er is nu dus ruimte om te gaan bouwen. We bouwen in totaal vijf tunnelbuizen. Er worden damwanden geplaatst die ervoor zorgen dat de huidige A9 stabiel blijft tijdens de bouw en de dijkfunctie behouden blijft. Voor de fundering van de tunnel worden heipalen geslagen. Daarna storten we de betonvloer en is de fundering klaar. Een speciale vlindermachine strijkt het beton glad zodat er straks asfalt op kan worden gelegd. De wanden voor de tunnelbuizen maken we door bekisting vol te storten met beton. Dat doen we ook met het dak. De vlindermachine strijkt het beton netjes glad. In al het beton zit wapening, dat maakt de tunnel extra stevig. Binnen één jaar zijn we klaar met de bouw van alle tunnelbuizen. In de zomer van 2017 gaan we asfalteren en de wegmarkeringen aanbrengen. Als dat is afgerond worden alle technische installaties in de tunnel aangebracht en getest. Is alles in orde, dan gaat de tunnel in 2020 open. Daarna wordt het park aangelegd. Een mooie, groene plek die de wijken in Zuidoost met elkaar verbindt geluidsoverlast beperkt en de luchtkwaliteit verbetert. Een grote make-over. Alle informatie over de werkzaamheden is te vinden op het Online Bezoekerscentrum van SAA. Of bel met 0800-8002. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beeldtekst: Vragen? Bel 0800-8002. www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl. Een productie van de Rijksoverheid.)

Nieuwe verbindingsweg van A2 naar A9 in knooppunt Holendrecht

Van 9 tot 12 juni 2017 sloten Rijkswaterstaat en aannemer IXAS een nieuwe verbindingsweg aan in knooppunt Holendrecht. Een spannende klus, die in één weekend geklaard moest zijn. Deze film geeft een impressie van de werkzaamheden.

STUWENDE MUZIEK TOT HET EIND VAN DE VIDEO (We verwijderen 5.000 ton bestaand asfalt. We maken een vloeiende overgang op de bestaande weg. En sluiten de nieuwe rijstroken aan. Mannen in oranje kleding werken aan de weg. Beeldtekst: Met 12 machines leggen we 5.100 ton asfalt.) (We plaatsen de vangrail. En we zetten 10 kilometer belijning en verschillende markeringen op de weg. Een man zit op een wegmarkeringsmachine die een witte streep over het asfalt trekt. Beeldtekst: Als het werk klaar en de weg veilig is, geeft de weginspecteur groen licht.) (Maandag om 05.00 uur: de gloednieuwe weg is open voor het verkeer. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.)

Instawalk Gaasperdammertunnel

Videoverslag van de Instawalk bij de Gaasperdammertunnel op 29 juli 2017.

(Beeldtitel: #InstawalkRWS, Gaasperdammertunnel. Een groep mensen gaat een tunnelbuis in. Lammert Postma:) RUSTIGE MUZIEK LAMMERT POSTMA: Het unieke van een Instawalk is dat we de mensen, een aantal mensen, de kans geven om te komen kijken terwijl we nog bezig zijn en ik zie eigenlijk alleen enthousiaste mensen hier. Dat is heel leuk. (In veiligheidskleding maken mensen foto's in de tunnel. Brian Sweet:) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER BRIAN SWEET: Deze walk maakt voor mij uniek dat er eigenlijk nog heel weinig mensen zijn geweest op deze plek. Het is echt een kijkje in de toekomst, zeg maar. (Later zijn ze buiten bezig.) CLARA BONDER: Ik ben vanaf het begin dat het begonnen is enorm geïnteresseerd in de bouw als geheel en vandaag vind ik het heel leuk om erbij te mogen zijn om alles van dichtbij te kunnen bewonderen. (Veel deelnemers gaan een hoge trap op. Beneden hen ligt de tunnel in aanbouw.) DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER POSTMA: Wat het hele unieke is is dat we hier eigenlijk aan twee doelstellingen werken. Én we verbeteren de bereikbaarheid, maar we doen ook iets voor de leefbaarheid. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op facebook.com/groups/instawalkrws. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2017.)