Zwemwater en blauwalgen

Zwemwater en blauwalgen

Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast. Ze kunnen het zwemplezier sterk verminderen en massale vissterfte en stank veroorzaken.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is.

Als de cellen kapotgaan, kleuren de algen blauw. Daar danken blauwalgen hun naam aan

Gezondheid

Sommige blauwalgen zijn giftig. Als u in besmet water zwemt, komen de giftige stoffen via uw mond uw lichaam binnen en kunt u ziek worden. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun besmeurde vacht.

Wat doet Rijkswaterstaat?

Rijkswaterstaat houdt de kwaliteit van het water goed in de gaten. We controleren op blauwalgen door:

  • het hele jaar vierwekelijks op vaste locaties de aanwezigheid van blauwalgen en groeiomstandigheden voor de algen te meten 
  • van mei t/m september tweewekelijks de zwemwaterkwaliteit op alle officiële zwemwaterlocaties te meten 
  • indien nodig aanvullende metingen te doen

Vraag en antwoord

Waar vind ik informatie over veilige zwemlocaties?

Op de landelijke zwemwaterwebsite staat informatie van alle provincies over de kwaliteit van het zwemwater van officiële zwemlocaties.

Zijn alle blauwalgen gevaarlijk?

Nee, slechts een aantal blauwalgen produceert gifstoffen. Helaas komen deze wel veel voor in Nederland.

Toon alle vragen

Onderliggende pagina's