Vlootvervanging

De Rijksrederij staat voor een brede taakuitvoering in een divers en uniek werkgebied. De Rijksrederij is continu bezig om haar schepen efficiënter, veiliger en duurzamer te maken.

Vernieuwen, verbeteren, verduurzamen

De Rijksrederij vervangt meerdere schepen die aan het einde van hun economische en technische levensduur zijn door nieuwe multifunctionele schepen. Deze zogenoemde Multi Purpose Vessels (MPV’s) zijn schepen die voor meerdere taken en opdrachtgevers, inzetbaar zijn. Functies die voorheen door meerdere schepen werden uitgevoerd, zoals vaarwegmarkering en het meten van de waterkwaliteit, worden nu op 1 schip gecombineerd.

De eerste MPV’s

Binnen het vlootvervangingsprogramma zijn de eerste 3 schepen opgeleverd. De Merwestroom, de Waddenstroom en de Scheldestroom varen op de grote binnenwateren, de zeearmen, de Waddenzee en de Noordzee tot 30 mijl uit de Nederlandse Kust. Na de MPV-30 schepen worden nog meer MPV-schepen gebouwd die (deels) andere taken en vaargebieden krijgen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de vlootontwikkeling. De nieuwe schepen beschikken over een hybride voortstuwing, een laag brandstofverbruik, lage emissiewaarden en zijn in staat om een dagelijkse operatie uitsluitend op hun accupakket uit te voeren. Daarnaast hebben de schepen zonnepanelen voor de energievoorziening van de accommodatie van de bemanning.