Nieuwsbericht

Gigantische glazen koepels dekken megapompen gemaal Afsluitdijk af

Gepubliceerd op: 5 juni 2024, 11.05 uur

Wie nu over de Afsluitdijk rijdt, ziet 6 glazen koepels als diamanten boven de grond uitsteken. Deze koepels dekken de megapompen, de motorframes en de motoren af van het nieuwe gemaal bij Den Oever.

Met het plaatsen van de koepels zijn alle grote onderdelen van het gemaal op hun plek getild. Een belangrijke mijlpaal voor een van de grootste gemalen in Europa.

De pompen zijn nu ondergronds en niet meer zichtbaar voor publiek. Ze zijn afgelopen week afgedekt met koepels van staal en glas. In de koepels zijn de motoren te zien, die de pompen in de toekomst zullen aandrijven. Een koepel is zo’n 4 m hoog, heeft een doorsnede van 9 m en weegt 30 ton. Het plaatsen van de 6 koepels ging vlot en voorspoedig.

Precisiewerk

Om de enorme pompen van bijna 12 m en 90 ton gewicht in te hijsen, is 1 kraan gebruikt. Hierbij was uiterst precisiewerk van de kraanmachinist vereist. Er was rondom slechts 8 mm speling om de pompen op de juiste plek te hijsen voor de plaatsing. De hijsoperatie van de pompen en koepels is volgens plan van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) verlopen, dankzij de zorgvuldige voorbereiding en de gunstige weersomstandigheden.

Techniek installeren

Het werk aan de grote onderdelen is klaar, maar de werkzaamheden zijn nog niet voorbij. Nu begint het afmonteren, installeren van de techniek en instellen van het gemaal. Ook vinden er nog werkzaamheden plaats op het terrein rondom het gemaal. Naast de pompen zijn er 2 nieuwe spuigroepen in aanbouw. De nieuwe spuisluizen en pompen zullen na een uitgebreide testfase in 2026 operationeel zijn.

Vergroten van waterafvoer

Bouwconsortium Levvel bouwt het nieuwe gemaal in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit gemaal zorgt samen met de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk voor het vergroten van de waterafvoer vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Dit is nodig om ook in de toekomst water te kunnen blijven afvoeren. Samen kunnen de 6 pompen zo’n 275.000 liter per seconde afvoeren. Dat betekent dat ze in zo’n 9 seconden een Olympisch zwembad vullen.

Kom kijken op 8 juni

Zaterdag 8 juni 2024 is het weer de Dag van de Bouw en is het mogelijk om een kijkje te nemen bij het nieuwe gemaal in Den Oever.

Speciaal voor de Dag van de Bouw stelt bouwconsortium Levvel het terrein vlak bij het gemaal open. Een bijzondere kans om meer te weten te komen over het project en de indrukwekkende feitjes en cijfers van het gemaal. De bouwplaats is van 10.00 tot 15.00 uur open voor publiek, er rijdt een pendelbus vanaf de Stontelerweg 1, 1779 GZ Den Oever.

Meer informatie Afsluitdijk

Kijk voor meer informatie op de website van de Afsluitdijk. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.