Werkzaamheden

A16: Van Brienenoordbrug dicht voor onderhoud; 24 mei - 3 juni 2024

Gepubliceerd op: 17 mei 2024, 11.34 uur

We voeren van 24 mei tot 3 juni 2024 op verschillende momenten onderhoud uit aan de Van Brienenoordbrug (A16). Tijdens de werkzaamheden is de parallelrijbaan in de richting van Den Haag/Gouda afgesloten voor al het verkeer.

De hoofdrijbaan en het fietspad blijven in deze richting wel open. Houd rekening met een extra reistijd van ongeveer 10 minuten.

Planning onderhoudswerkzaamheden

De werkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug vinden plaats op de volgende momenten:

  • van vrijdag 24 mei 22.00 uur tot maandag 27 mei 2024 05.00 uur;
  • in de nachten van maandag 27 mei tot vrijdag 31 mei 2024, tussen 22.00 uur en 05.00 uur;
  • van vrijdag 31 mei 22.00 uur tot maandag 3 juni 2024 05.00 uur.

Tijdens de werkzaamheden is de A16 parallelrijbaan tussen knooppunt Ridderkerk en afrit 25 Capelle aan den IJssel afgesloten voor alle verkeer, inclusief hulpdiensten en openbaar vervoer.

Ook de op- en afritten 24 Feyenoord en de afrit 25 Capelle aan den IJssel zijn afgesloten. Oprit 25 Capelle aan den IJssel blijft open.

De Van Brienenoordbrug wordt tijdens de werkzaamheden niet bediend voor de scheepvaart. Hiervoor is een Bericht Aan Scheepvaart (BAS) verzonden.

Omleiding voor Van Brienenoodbrug

Tijdens de afsluitingen wordt het verkeer richting Den Haag/Gouda omgeleid via de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug tot afrit 14 Rotterdam op de A20. Via oprit 14 Rotterdam op de A20 worden weggebruikers teruggeleid naar de afritten 25 en 26 op de A16.

Bij grote drukte verwijzen we via de informatiepanelen langs de weg naar alternatieve routes.

Advies aan weggebruikers

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Pas, indien mogelijk, uw reisgedrag aan om vertraging door de werkzaamheden te vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg.
  • Houd uw navigatiesysteem in de gaten voor de actuele reistijdinformatie.

Onderhoudswerkzaamheden Van Brienenoordbrug

De brugkleppen van de Van Brienenoordbrug bestaan nog uit houten balken. Een deel van de houten balken van de middelste klep zijn in 2023 al vervangen. Nu is de oostelijke brugklep aan de beurt, waarbij een aantal balken worden vernieuwd.

De houten balken zijn bevestigd aan het stalen frame van de brugklep. Tijdens de werkzaamheden worden ook zo’n 5200 bouten vervangen door een ander type bout en krijgt de brugklep een nieuwe laag asfalt.

Aanvullend onderhoudswerk

In de week van 27 mei 2024 worden er op de afgesloten parallelbaan van de Van Brienenoordbrug ook asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd. Dit gebeurt in de nachten van maandag 27 mei tot en met zaterdag 1 juni 2024. 

In de nacht van woensdag 29 mei op donderdag 30 mei 2024 wordt ook de verbinding van de A16 naar de A38 bij het knooppunt Ridderkerk geasfalteerd. 

Mogelijk vinden er in de eerste weekendafsluiting van de Van Brienenoordbrug ook onderhoudswerkzaamheden plaats, zoals het maaien van de berm en onderhoud aan de verlichting.

Onderhoud fietspad in juli 2024

In juli 2024 zal er onderhoud worden uitgevoerd aan de voegovergangen van het fietspad van de Van Brienenoordbrug en zal het asfalt vervangen worden. Meer informatie daarover volgt.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden, neem dan contact met ons op.

Bereid u goed voor

We vervangen of renoveren in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland en voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen.

Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid- Holland in beweging.