Werkzaamheden

A16: werkzaamheden Rotterdam; 8 - 13 mei 2024

Gepubliceerd op: 30 april 2024, 17.06 uur - Laatste update: 7 mei 2024, 16.09 uur

In verband met werkzaamheden is de A16 richting Rotterdam dicht van woensdagavond 8 mei 20.00 tot maandagochtend 13 mei 2024 05.00 uur. In dit (lange) Hemelvaartweekend verwachten we in de regio Rotterdam extra drukte door meerdere werkzaamheden.

Afsluiting A16

De verwachte extra reistijd op de omleidingsroute is 30 tot 60 minuten. Ga goed voorbereid op pad, reis anders of reis op een ander tijdstip als dat kan en volg de omleidingen en adviesroutes. 

De snelweg A16 is dicht richting Rotterdam tussen het knooppunt Ridderkerk en knooppunt Terbregseplein. De verbindingsbogen vanaf knooppunt Ridderkerk en tussenliggende opritten Rotterdam Kralingen (26) en Rotterdam Centrum (25) zijn ook afgesloten. Ook de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug is afgesloten.

Voor lokaal verkeer blijft het mogelijk om de Maas over te steken, via de oprit Rotterdam Feijenoord (24) en de afrit Rotterdam Centrum (25). Hier blijft 1 rijstrook op de parallelrijbaan van de Van Brienenoordbrug voor beschikbaar. 

Het weekend van 17 tot 22 mei 2024 is als reserveweekend gereserveerd.

Omleidingen A16

Verkeer wordt omgeleid via de snelwegen A15, A4 en A20.

Extra reistijd

Door de omleidingen moet u rekening houden met 30 tot 60 minuten extra reistijd.

Gevaarlijke stoffen

Vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de Beneluxtunnel mag (categorie C), wordt omgeleid via de snelwegen A15, A27 en A2.

Inhoud werkzaamheden

  • We slopen een bestaand viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam en leggen er een tijdelijke hulpbrug voor in de plaats. Door de tijdelijke hulpbrug aan de oostzijde en een wegverlegging aan de westzijde van het viaduct, kan het verkeer blijven rijden tijdens de vervanging van het viaduct in 2024 en 2025.
  • De wegverlegging in de A16 richting Dordrecht is 29 april in gebruik genomen, de tijdelijke hulpbrug in de andere rijrichting wordt 13 mei in gebruik genomen.
  • Net voor het Terbregseplein rijden we een viaduct op zijn plaats. Dit viaduct wordt een nieuwe oprit Rotterdam Prins Alexander in de A16. De oprit is onderdeel van de aanleg van de A16 Rotterdam.
  • Bij de Van Brienenoordbrug worden op de hoofrijbaan in de richting van het Terbregseplein op de brugklep houten balken vervangen en een nieuwe slijtlaag aangebracht.

Tijdelijk 70 km/h en handhaving

De maximumsnelheid op de A16 ter hoogte van het viaduct over de Hoofdweg wordt in beide richtingen verlaagd naar 70 km per uur. Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen de maximumsnelheid te handhaven door middel van een verplaatsbare flitspaal.

Meerdere afsluitingen in Rotterdamse regio

We voeren tijdens de afsluiting van de A16 verschillende grote werkzaamheden ter hoogte van het Terbregseplein uit en combineert die met werkzaamheden aan de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug en werkzaamheden voor de aanleg van de A16 Rotterdam. Ook de gemeente Rotterdam lift mee met de afsluiting door werkzaamheden aan de Cornelis van Beverenbrug uit te voeren.

Door de gemeente Rotterdam wordt bovendien gewerkt in het centrum van Rotterdam, onder andere aan de Erasmusbrug, Goudsesingel en Oostplein. Het combineren van werkzaamheden doen we om de hinder waar mogelijk te beperken.

In verband met de vervanging van het viaduct in de A16 is de Hoofdweg in Rotterdam ter hoogte van het viaduct voor al het verkeer, inclusief (brom)fietsers en voetgangers, in beide richtingen afgesloten van woensdag 1 mei 22.00 tot donderdag 23 mei 06.00 uur 2024.

De oprit A16 Rotterdam Pr. Alexander (27) is al geruime tijd afgesloten, sinds zondag 10 maart 2024 tot halverwege september 2025.

Vooruitblik

De werkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug worden voortgezet in het weekend van 24 - 27 mei 2024, het weekend van 31 mei tot en met 3 juni 2024 en ’s nachts in de tussenliggende, doordeweekse dagen. Dan werken we op de parallelrijbaan in de richting van het Terbregseplein.

Grote opgave Zuid-Holland

We vervangen of renoveren in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. 

Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. 

Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen op deze website terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.

Bereid u goed voor

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
  • Pas, wanneer mogelijk, uw reisgedrag aan om hinder door de werkzaamheden te vermijden, bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg.

Meer informatie A16

Meer informatie over de werkzaamheden aan de A16 vindt u op de website van de Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op.