Nieuwsbericht

Haringvlietbrug vanaf vrijdagavond 4 augustus 2023 weer open voor wegverkeer

Gepubliceerd op: 3 augustus 2023, 16.34 uur - Laatste update: 9 augustus 2023, 12.20 uur

Op vrijdag 4 augustus 2023 om 23.00 uur gaat de Haringvlietbrug in de A29 na een afsluiting van 8 weken weer open voor het wegverkeer. De tijdelijk verlaagde maximumsnelheid die vanaf de zomer van 2021 op de brug van kracht was, is dan ook voorbij.

In deze 8 weken zijn de brugklep en het bewegingswerk vervangen en zijn nieuwe technische installaties op en in de brug gemonteerd. In september 2023 worden deze systemen getest. Hiervoor zijn een weekendafsluiting en nachtafsluitingen nodig.

Afsluiting Heinenoordtunnel in augustus 2023

Wanneer de Haringvlietbrug weer open is voor het wegverkeer, gaat de Heinenoordtunnel in de A29 4 weken in beide richtingen dicht. De afsluitingen van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel zijn op elkaar afgestemd; deze gaan niet tegelijk dicht.

De tunnel gaat dicht vanaf maandag 7 augustus 01.00 tot vrijdag 1 september 2023 05.00 uur. In de richting van Bergen op Zoom is de tunnel al dicht vanaf zaterdag 5 augustus 2023 om 01.00 uur.

De extra reistijd kan, zeker in de spits, oplopen tot meer dan een uur. Houd er rekening mee dat in de laatste 2 weken van augustus de schoolvakanties in de regio midden voorbij zijn, maar de tunnel dan nog steeds dicht is. Van 7 augustus tot en met 1 september 2023 is ook de N59 afgesloten tussen Den Bommel en knooppunt Hellegatsplein.

Nacht- en weekendafsluitingen Haringvlietbrug in september

Voor de Haringvlietbrug zijn in september 2023 nog nachtafsluitingen en een weekendafsluiting nodig. Deze zijn noodzakelijk voor de laatste stappen van de renovatie van de brug: het testen van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking en voor het afstellen van het bewegingswerk van de nieuwe brugklep. 

Als de testen goed verlopen, kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 weer worden bediend voor de hoge scheepvaart.

Van vrijdag 8 september 22.00 tot maandag 11 september 2023 05.00 uur

Tijdens deze weekendafsluiting regelen we de aandrijving van de brugklep in.

Nachtafsluitingen op 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 18 en 19 september 2023

In de periode van maandag 4 tot en met dinsdag 26 september 2023 is de Haringvlietbrug in de nacht afgesloten. We testen dan de technische systemen zoals de slagbomen, verkeerslichten en scheepvaartverlichting.

Een nachtafsluiting duurt van 22.00 uur ‘s avonds tot 05.00 uur de volgende ochtend. Als het testen in deze 10 nachten niet klaar is, is de brug mogelijk ook op 20, 26 en 27 september 2023 in de nacht afgesloten.

Maatregelen voor verkeer in september 2023

Tijdens de afsluitingen van de Haringvlietbrug in september 2023 wordt autoverkeer omgeleid via de A16 (Moerdijkbrug) of de N57 (Haringvlietdam). Connexxion en Arriva passen waar nodig hun dienstregelingen aan.

In het weekend van 9 en 10 september 2023 vaart een pont voor (brom)fietsers en voetgangers volgens dezelfde dienstregeling als tijdens de afsluiting van de brug in juni en juli 2023. De pont voor landbouwverkeer vaart dit weekend niet.

Renovatie klep Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug is in 1964 geopend voor verkeer. Bijna 60 jaar later was de brugklep aan het einde van zijn technische levensduur en moest vervangen worden. Sinds januari 2023 wordt gewerkt aan de renovatie van de klep, het bewegingswerk en de technische systemen.

Aannemer CMCH (een combinatie van Mobilis en Croonwolter&dros) heeft 5 maanden voorbereidende werkzaamheden in de kelder van de brug uitgevoerd. Op 9 juni 2023 werd de brug afgesloten voor al het wegverkeer en kon de oude brugklep worden verwijderd en een nieuwe tandbaan voor het bewegingswerk en de nieuwe brugklep worden ingehesen.

De brugklep is vervolgens tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld op het bewegingswerk. De werkzaamheden zijn volgens planning verlopen waardoor de brug op 4 augustus 2023 om 23.00 uur weer open kan voor het verkeer.

Meer informatie renovatie Haringvlietbrug

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de pagina Renovatie Haringvlietbrug.