Nieuwsbericht

Veerpont Nieuw Beijerland - Hekelingen is tijdens renovatie Heinenoordtunnel geen omleiding voor automobilisten

Gepubliceerd op: 25 juli 2023, 14.38 uur - Laatste update: 25 juli 2023, 16.10 uur

In de meivakantie van 2023 was de Heinenoordtunnel al eens in beide rijrichtingen afgesloten voor het verkeer. Veel mensen wilden toen met de auto met de pont overvaren tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen/Spijkenisse. De pont is echter geen omleidingsroute voor automobilisten, zoveel aanbod kan de pont echt niet aan met ook files naar de pont als gevolg.

De pont kan helaas niet vaker varen en ook de capaciteit op de pont zelf kan niet vergroot worden. Rijkswaterstaat roept weggebruikers daarom op om de officiële omleidingsroutes te volgen. Voor het doorgaande verkeer is dat via de A16 en A17, en voor het lokale verkeer uit de Hoeksche Waard over de N217.

Ongewenste situatie

Tijdens de afsluitingen in mei 2023 stond het verkeer op de wegen in Nieuw-Beijerland en Spijkenisse richting de pont helemaal vast en de wachttijd kon op sommige momenten oplopen tot meer dan een uur. Voor de bewoners en ook voor de nood- en hulpdiensten een zeer ongewenste situatie.

Grote impact

‘Juist omdat we weten dat de impact van de afsluitingen groot is, hebben we goed nagedacht over hoe we de hinder tijdens de renovatie kunnen beperken en de veiligheid maximaal te garanderen’, zo begint Daisy Hofmans, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, haar verhaal.

‘We vragen mensen om zoveel als mogelijk thuis te werken of anders te reizen door alternatief vervoer te gebruiken, zoals de fiets en het openbaar vervoer. Mensen die hun auto echt niet kunnen laten staan, kunnen hun bestemming bereiken via de omleiding via de Kiltunnel (tunnel is tolvrij, Rijkswaterstaat betaalt de tol, red.), A16 en A17 en de Haringvlietbrug.’

Onveilige situaties

Een toestroom van te veel auto’s naar de veerpont Nieuw Beijerland – Hekelingen/Spijkenisse zorgt voor een onveilige en onleefbare situaties in de dorpen. Hofmans: ‘Op de 1e werkdag van de sluiting in mei stond er al een dikke file, waardoor vervolgens ook het lokale wegennet in de dorpen volledig vastliep.’

‘De wegen naar de veerpont afsluiten voor auto’s is niet mogelijk omdat het ook voor de dorpen cruciale wegen zijn. Doordat het verkeer muurvast stond, konden de nood- en hulpdiensten er ook moeilijk door.’

Zorgverlening mag geen vertraging oplopen

Rene van der Linden, woordvoerder Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: ‘Ook als hulpdiensten van de Veiligheidsregio Rijnmond/Zuid-Holland Zuid en Midden- en West-Brabant ervaren wij hinder van de werkzaamheden in de regio. Wij hebben samen met Rijkswaterstaat extra maatregelen getroffen om op tijd hulp te kunnen bieden.’

‘Maar als het onderliggend wegennet door sluipverkeer ook vast komt te staan, dan komt de bereikbaarheid voor de hulpverleningsdiensten zeker in de knel. Met als risico dat de hulpverlening vertraging oploopt. Dit geldt zeker in de week na 21 augustus 2023 als de zomervakantie voor dit deel van Nederland weer voorbij is en de tunnel nog bijna 2 weken dicht is.’

‘Een van die knelpunten is het veer tussen Nieuw Beijerland en Hekelingen/Spijkenisse. De ervaring tijdens de afsluiting in de meivakantie was dat in Spijkenisse de Hekelingseweg en in de Hoeksche Waard de straten in Nieuw-Beijerland en de N217 richting de pont helemaal vast stonden. Voor de hulpdiensten levert dit bij incidenten vertraging op.’

Fiets of auto?

Zeker met het oog op volgende maand, wanneer de tunnel vanaf 5 augustus een maand dicht gaat, willen we mensen op het hart drukken om niet massaal met de auto richting de pont te komen en zo het risico dat alles vaststaat en dit voor vertragingen zorgt van nood- en hulpdiensten te helpen voorkomen.

Hofmans: ‘We plaatsen tekstwagens op strategische punten, 3 in Nissewaard en 2 in de Hoeksche Waard. Hierop laten we bijvoorbeeld zien dat je met de fiets sneller bent dan met de auto. Zeker als je de fiets kan combineren met het openbaar vervoer.' 

'Uiteraard kan niet iedereen de auto laten staan. Ga je met de auto op pad, volg dan de gele borden. Die geven de officiële omleidingen aan.’