Interview

Riveer vaart de pont voor voetgangers en (brom)fietsers

Gepubliceerd op: 2 juni 2023

Veerverbindingen in waterrijk Nederland kennen een lange historie. Lang voordat er bruggen waren, was het veer de enige mogelijkheid om het water over te steken, zo ook op het Haringvliet. Met de afsluiting van de Haringvlietbrug in juni en juli 2023 komt hier de veerpont tijdelijk weer terug.

Naast een landbouwpont komt er een pont speciaal voor langzaam verkeer, de (brom)fietsers en voetgangers die nu gebruik maken van de parallelweg op de Haringvlietbrug. Voor hen zijn de omleidingsroutes simpelweg te lang.

We zijn in gesprek met operationeel manager Andrea Haubrich van Veerdienst Riveer, die de pont voor langzaam verkeer gaat varen: `We zetten hiervoor de Gorinchem VI in, een schip dat plaats biedt aan zo´n 175 personen zonder fiets of 75 met fiets.`De pont voor langzaam verkeer gaat varen tussen Numansdorp en recreatiegebied Hellegatsplein, vlak naast de brug.

Extra schippers en dekmedewerkers

Riveer heeft een speciaal team van 5 ervaren schippers en 5 dekmedewerkers samengesteld voor de veerverbinding. Dit team is nodig om de zevendaagse veerdienstregeling te kunnen draaien, doordeweeks en op zaterdag tussen 06.00 en 19.45 uur en op zondagen tussen 11.00 en 19.45 uur.

Haubrich: 'Eind mei 2023 vonden de eerste proefvaarten al plaats, zodat het team goed voorbereid aan deze nieuwe klus kan beginnen.'

Wat er bijzonder is aan het Haringvliet? Haubrich: 'Op een grote oversteek als het Hollandsch Diep heb je natuurlijk meer te maken met de elementen. Het kan hier hard waaien vanwege de invloed van open zee, waardoor het water onstuimig kan zijn. Gelukkig hebben we met onze schippers de nodige ervaring aan boord!'

Om te mogen varen op het Hollandsch Diep waren aanvullende certificaten nodig en zijn aanpassingen aan het schip gedaan. Zo is er extra apparatuur geplaatst waaronder een dieptemeter.

Blijf op de hoogte bij veranderingen!

Haubrich heeft nog wel een tip voor de gebruikers van het pontje.

Zo benadrukt ze: 'In geval van bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat de veerpont niet veilig kan varen. Bijvoorbeeld bij storm of wanneer het water te laag staat zodat het aanmeren niet meer gaat. Wil u niet voor verrassingen komen te staan, zet dan de Riveer-app op uw telefoon en schakel push-meldingen in. Dan bent u altijd op de hoogte!'

Over Riveer

Riveer vervoert jaarlijks 1 miljoen reizigers, een diverse mix van scholieren, woon-werkverkeer en recreanten. De geschiedenis van Riveer gaat terug tot 1994, toen nog onder de naam Veerdienst Gorinchem die speciaal werd opgericht om een veerverbinding te realiseren tijdens de afsluiting van de Merwedebrug A27 voor onderhoud.

Op dit moment zorgt Riveer voor de exploitatie van 6 veerverbindingen over de Merwede, de Waal en de Afgedamde Maas. De vloot van Riveer telt nu nog 6 schepen en 1 watertaxi, deze zomer komen hier 2 elektrische veren bij.