Nieuwsbericht

Fiets en wandel op 1 en 2 juli 2023 over de Afsluitdijk

Gepubliceerd op: 27 juni 2023, 16.28 uur - Laatste update: 28 juni 2023, 15.09 uur

Op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023 is het tussen 08.00 en 18.00 uur mogelijk om te fietsen en te wandelen over de Afsluitdijk. Buiten dit weekend is het fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk dicht, omdat Rijkswaterstaat de Afsluitdijk versterkt en vernieuwt.

Belangenorganisaties zoals de Fietsersbond, ANWB, Fietsplatform en Wandelnet hebben zich sterk gemaakt voor deze fiets- en wandelpadopenstelling.

Medewerking van bezoekers

We willen dat alle fietsers en wandelaars een fijne en vooral veilige dag meemaken op 1 en 2 juli 2023. Medewerking van bezoekers is daarvoor nodig. We vragen iedereen de instructies van de verkeersregelaars op te volgen, de snelheid aan de situatie aan te passen, rekening te houden met anderen die rustiger fietsen en/of wandelen.

Voor wie is het fiets- en wandelpad open?

Het fietspad is open voor wandelaars en fietsers. Dit betekent dat (elektrische) fietsen, voertuigen met blauw kenteken en voetgangers zijn toegestaan.

Raden jullie ook bepaalde voertuigen af?

Omdat een deel van de route over bouwterrein gaat, raden het volgende af: voertuigen voor minder validen, skates, steps, longboards en kleine kinderen op een eigen fiets.

Voor wie is het fiets- en wandelpad niet open?

De volgende voertuigen zijn op 1 en 2 juli niet toegestaan op het fiets- en wandelpad: alle voertuigen met een geel kentekenplaat, zoals quads, brommobielen, scooters en speed pedelecs.

Nieuw fiets- en wandelpad aan Waddenzeezijde

Het is de 1e keer dat fietsers en wandelaars voor een deel over het nieuwe fiets- en wandelpad langs de Waddenzeezijde kunnen gaan. Vanaf het fietspad heb je prachtig zicht op de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed.

Dit fietspad is gerealiseerd op initiatief van de regio. Een deel van de route gaat over het bestaande fietspad langs de snelweg A7. Het fietspad is vanuit beide richtingen, Den Oever (Noord-Holland) en Zurich (Friesland), geopend.

Mooi moment Fietsersbond

‘Zodra de openstelling bekend werd gemaakt, omcirkelden veel langeafstandswandelaars en fietsers het 1e weekend in juli in hun agenda’, zegt Wim Bot van de Fietsersbond.

‘Het iconische pad is onderdeel van vele populaire fietsroutes zoals het rondje IJsselmeer en de LF Zuiderzeeroute, maar ook de bekende wandelroutes zoals het Zuiderzeepad en het Nederlands Kustpad. Om de routes te voltooien, wil je er ook met de fiets of te voet over en niet enkel met de bus. Een mooi moment dus voor velen!’

Meer informatie fiets- en wandelpad

Check voor actuele informatie de website van de Afsluitdijk en de website Vaarweginformatie. Voor vragen kunt u contact opnemen met Loket Afsluitdijk: loket@deafsluitdijk.nl of 0800 – 6040.