Nieuwsbericht

A10: vervanging Zuidelijke Rozenoordbrug wordt onderdeel Zuidasdok

Gepubliceerd op: 26 juni 2023, 16.51 uur

De vervanging van de zuidelijke Rozenoordbrug in de A10 wordt onderdeel van Zuidasdok. Binnen Zuidasdok vindt een reconstructie plaats van knooppunt Amstel, waarbij al aanpassingen aan de Rozenoordbrug gepland zijn.

Nu wordt daar de vervanging van de zuidelijke brug aan toegevoegd.

Vervangen zuidelijke Rozenoordbrug

In 2020 zijn scheuren geconstateerd in de zuidelijke Rozenoordbrug. Uit onderzoek is gebleken dat de brug veilig in gebruik kan blijven met monitoring en versterkingen. Van 2021 tot 2023 zijn deze versterkingsmaatregelen uitgevoerd.

De genomen maatregelen zijn een tijdelijke oplossing waarbij al eerder is besloten het zuidelijke deel van de brug op den duur te vervangen. Het nu naar voren halen van de vervanging van de brug heeft veel voordelen in tijd en geld en levert minder hinder op. De zuidelijke Rozenoordbrug wordt vervangen op de huidige locatie.

Win-winsituatie

Door de vervanging van de zuidelijke brug onderdeel te maken van de reconstructie van knooppunt Amstel, ontstaat er een win-winsituatie. Dit vanwege de geplande uitbreiding van de Rozenoordbrug aan zowel noord- als zuidzijde. Daarmee wordt het mogelijk om tijdens de vervanging van de zuidelijke Rozenoordbrug, de nieuwe zuidelijke brug in te zetten als bypass.

Op deze manier wordt er werk met werk gemaakt, waarbij het verkeer over de buitenring van de snelweg A10 kan blijven rijden en minder hinder ondervindt van de werkzaamheden. Ook is het efficiƫnt om voor vervanging van de brug gebruik te maken van de projectorganisatie van Zuidasdok.

De toevoeging van de vervanging van de brug aan knooppunt Amstel heeft geen gevolgen voor de oplevering van het totale programma Zuidasdok in 2036.

Programma Zuidasdok

Zuidasdok bouwt aan een betere bereikbaarheid van de noordelijke Randstad en Amsterdam. Op de A10 Zuid wordt het doorgaand verkeer van het bestemmingsverkeer gescheiden tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel. Dit zorgt voor een veilige en betere doorstroming.

In het centrum van Zuidas verdwijnt de A10 Zuid in een tunnel, om ruimte te maken voor de uitbreiding van station Amsterdam Zuid. Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam werken in Zuidasdok samen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam.