Nieuwsbericht

Project ‘Visie op Vuurtorens’ van start

Gepubliceerd op: 6 maart 2023, 11.09 uur - Laatste update: 6 maart 2023, 11.10 uur

Rijkswaterstaat vindt een goede omgang met cultureel erfgoed belangrijk. Cultureel erfgoed vind je onder meer in het landschap, onder de grond en in de gebouwde objecten. We werken aan cultureel erfgoed in de projecten in onze netwerken en in het beheer van monumentale gebouwen.

Veilig en goed onderhouden vuurtorens

Van het totaal van 6.600 bouwwerken die we beheren, hebben ongeveer 170 de status van rijksmonument. En een bijzondere categorie rijksmonumenten is de groep van 18 vuurtorens. Deze monumentale objecten zijn niet meer weg te denken uit hun omgeving.

Project Visie op Vuurtorens

Bij beschermde bouwwerken hebben we ook de wettelijke verplichting om rekening te houden met de cultuurhistorische waarde van het gebouw. Ook wanneer het gebouw niet langer actief in gebruik is. Een goede omgang met monumentale vuurtorens vraagt om kennis en expertise.

Om uit te zoeken hoe we dit voor de vuurtorens kunnen doen, werken we intensief samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). En zo zijn we onlangs gestart met het project ‘Visie op Vuurtorens’. Deze visie beoogt een praktische invulling te geven aan de toekomst van de monumentale vuurtorens.

Meer weten of vragen?

Laat het ons weten, we helpen u graag. Vul in dat geval ons contactformulier in en u hoort (of leest) zo spoedig mogelijk van ons.