Werkzaamheden

Ploffen oostelijke kolkwand Middensluis Terneuzen; 5 - 6 april 2023

Gepubliceerd op: 30 maart 2023 - Laatste update: 7 april 2023, 16:01

Nieuwe Sluis Terneuzen sloopt op woensdag 5 en donderdag 6 april 2023 de oostelijke kolkwand van de Middensluis. We slopen de wand met behulp van springstoffen in 2 series ploffen van ieder 20 seconden.

Het geluid en de trillingen van de ploffen kunnen in de omgeving opgemerkt worden. Het wegverkeer ondervindt hinder van de ploffen. Het parkeerterrein aan de Binnenvaartweg is op beide dagen afgesloten.

Methode en monitoring van ploffen Middensluis

We ploffen de oostelijke kolkwand van de Middensluis met springstoffen. Hierbij verdelen we de ploffen over 2 momenten: op de ochtenden van woensdag 5 april en donderdag 6 april. We voeren op beide dagen gedurende 20 seconden een serie korte ploffen uit. Deze ploffen kunnen voelbaar en hoorbaar zijn in de omgeving.

We monitoren de effecten van onze werkzaamheden nauwkeurig met trillingsmeters in de omgeving.

Verkeersmaatregelen tijdens ploffen oostelijke kolkwand

De ploffen vinden plaats in de oostelijke kolkwand van de Middensluis. Tijdens de ploffen houden we een veiligheidszone van 300 m rondom de ploflocatie vrij van verkeer en verkeersdeelnemers.

In de Oostsluis liggen dan geen schepen. Het wegverkeer, fietsers en voetgangers over het sluizencomplex worden voor elke plof maximaal een half uur tegengehouden door verkeersregelaars. Gemotoriseerd verkeer kan eventueel als alternatieve route gebruik maken van de Sluiskiltunnel. Het parkeerterrein aan de Binnenvaartweg is op 5 en 6 april afgesloten.

Voorbereiding plof oostelijke wand

Ter voorbereiding van de verdere sloop van de Middensluis voerden we in januari 2023 proefploffen uit. Die gaven ons informatie over de hoeveelheid springstof die we veilig kunnen gebruiken.

Ook stelden we tijdens deze proefploffen vast op welke afstand van elkaar de springstof geplaatst moet worden en wat de juiste interval tussen de ploffen is voor het beste resultaat. Dankzij dit eerdere onderzoek kunnen we de sluis op 5 en 6 april veilig en efficiƫnt laten ploffen.