Nieuwsbericht

Keersluis Kornwerderzand voorzien van 1 miljoen kg wegende roldeur

Gepubliceerd op: 8 maart 2023 - Laatste update: 14 april 2023, 14:10

Op 8 maart 2023 hebben we bij keersluis Kornwerderzand een stalen roldeur van 1 miljoen kg op de railbaan geplaatst. Deze indrukwekkende deur heeft een breedte van 58 m en een hoogte van 14 m.

De inhijsoperatie duurde ongeveer 4 uur en werd uitgevoerd met behulp van de Matador 3, een drijvende bok van 70 m hoog en 32 m breed. Een deur van dit formaat kan namelijk niet zomaar door een willekeurig drijvende kraan worden ingehesen De operatie startte in alle vroegte onder prima weersomstandigheden.

We monteren de roldeur de komende maanden af. Ook vervangen we de tijdelijke lieren, die nu nodig waren om de deur in haar kast te trekken, door definitieve lieren. Na een uitgebreide testperiode kunnen we de keersluis Kornwerderzand naar verwachting begin 2024 gebruiken. De keersluis in Den Oever werd eind 2022 al opgeleverd.

Een Nederlandse productie

HSM Steel Structures in Schiedam heeft de stalen roldeur geproduceerd en het is daarmee van Nederlands fabricaat.

Bouw nieuwe keersluizen

De roldeur is onderdeel van de versterking van de hele Afsluitdijk, die Nederland beschermt tegen hoogwater op de Waddenzee. Als onderdeel van deze versterking bouwt bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) 2 nieuwe keersluizen in opdracht van Rijkswaterstaat. De keersluis bij Den Oever werd in 2022 opgeleverd.

Meer informatie over werkzaamheden keersluis Kornwerderzand

Ga voor actuele informatie over de werkzaamheden naar de website vaarweginformatie of de website de Afsluitdijk. Voor vragen kunt u contact opnemen met Loket Afsluitdijk