Nieuwsbericht

A29: afsluitingen Heinenoordtunnel; april en mei 2023

Gepubliceerd op: 22 maart 2023 - Laatste update: 1 mei 2023, 10:58

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daardoor regelmatig dicht. In de weekenden en nachten is vaak 1 rijrichting dicht.

Van vrijdag 28 april 22.00 tot maandag 8 mei 05.00 uur 2023, is de tunnel in beide rijrichtingen dicht.

Vermijd files, werk zoveel mogelijk thuis of reis anders! Gaat u de weg op? Houd dan rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan een uur.

Afsluitingen Heinenoordtunnel april 2023

De tunnel is afgesloten van:

 • vrijdag 7 april 22.00 tot dinsdag 11 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
 • woensdag 12 april 22.00 tot donderdag 13 april 05.00 uur richting Rotterdam
 • donderdag 13 april 22.00 tot vrijdag 14 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
 • vrijdag 21 april 22.00 tot maandag 24 april 05.00 uur richting Bergen op Zoom
 • vrijdag 28 april 22.00 tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen

Afsluitingen Heinenoordtunnel in mei 2023

 • vrijdag 28 april 22.00 tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen
 • vrijdag 19 mei 22.00 tot maandag 22 mei 05.00 uur richting Bergen op Zoom

De actuele planning met alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op de planningspagina.

Omleidingen voor wegverkeer

 • Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) leiden we (vracht)verkeer om via de A16, A17 en A15. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16.
 • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) leiden we (vracht)verkeer om via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57.

Zolang de Heinenoordtunnel dicht is, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is.

Advies weggebruiker

We treffen maatregelen om de hinder te kunnen beperken. Hinder beperken, kunnen we niet alleen. Daar is ook de hulp van de weggebruiker voor nodig. Om de extra reistijd te kunnen beperken en lange files te voorkomen is het advies:

 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Stel uw reis uit als het kan
 • Reis niet met de auto als het niet per se hoeft
 • Pak de fiets voor de korte afstanden
 • Reis met het OV
 • Reis buiten de spits
 • Reis samen
 • Check de actuele verkeerssituatie op uw route voor u vertrekt

Pendelbussen in de meivakantie. Actietarief 2 euro

De buslijnen passen we aan. Alle bussen in de Hoeksche Waard rijden frequenter naar busstation Heinenoord. Daar moet u overstappen op speciale pendelbussen. De bus tussen Hoeksche Waard en bijvoorbeeld Rotterdam is een beter en sneller alternatief voor de auto. Er komen 3 pendelbussen van en naar busstation Heinenoord:

 • Pendel A naar en van Rotterdam Zuidplein. Hier kunt u overstappen op de metro.
 • Pendel B naar en van Rotterdam Lombardijen. Hier kunt u overstappen op de trein of de tram.
 • Pendel C naar en van Barendrecht station. Hier kunt u overstappen op de trein.

U kunt in- en uitchecken met betaalpas en/of OV-chipkaart. Meer informatie vindt u op www.ovpay.nl. De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via Connexxion en via 9292.

Gratis overtocht veerponten voor fietsers tijdens afsluitingen

Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel voor de renovatie is de overtocht bij de volgende ponten gratis:

 • Veerpont tussen Nieuw-Beijerland - Hekelingen is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Voor auto’s en voetgangers niet. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.
 • Veerpont Rhoonsveer is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tussen Rhoon, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Oude Tol volgens de normale dienstregeling. Tijdens de afsluitingen van de tunnel in de meivakantie en augustus vaart er een extra schip dat heen en weer vaart tussen Oud-Beijerland en Rhoon. Dit schip vaart zonder onderbreking tussen 06.00 en 20.00 uur. 
 • Veerpont tussen Puttershoek en Zwijndrecht is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tijdens de afsluitingen van de tunnel in de meivakantie en augustus zonder onderbreking van 06.00 uur tot 20.00 uur.

Vanaf 11 april in beide rijrichtingen 90 km/u

Dankzij lichtroosters boven de tunnelingangen kunnen automobilisten geleidelijk wennen aan de overgang van licht naar donker. Het lichtrooster boven de buis richting Bergen op Zoom verwijderen we in het weekend van 7 april. Dit is al eerder gebeurd bij de buis richting Rotterdam.

Vanaf dinsdag 11 april geldt dat in beide rijrichtingen de maximumsnelheid verlaagd is naar 90 km/u.

Door een lagere snelheid heeft de automobilist meer tijd om te wennen aan de overgang van het licht. In de tunnel is ook extra verlichting aangebracht om de overgang van licht naar donker minder groot te maken.

Over de werkzaamheden

De tunnel wordt grondig gerenoveerd. We vervangen alle installaties en alles wat daarbij hoort. We bouwen een middentunnelkanaal, repareren en vervangen beton en vervangen de waterafvoer.

Ook conserveren we het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen en vervangen we de lichtroosters, ledverlichting en het asfalt.

Meer informatie over A29: renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op de projectpagina van de Heinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen we nemen om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te voorkomen.

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via de Facebookpagina van de Heinenoordtunnel.

Voor het internationale wegverkeer is er een website in 9 talen: A29: closures Haringvliet Bridge and Heinenoord Tunnel

Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl. Voor de actuele verkeerssituatie op renovatieheinenoordtunnel.nl.