Nieuwsbericht

Bouwkuip Julianakanaal bij Berg Obbicht volgelopen

Gepubliceerd op: 23 februari 2023 - Laatste update: 27 februari 2023, 09:26

In de ochtend van 23 februari 2023 is de bouwkuip in het Julianakanaal volgelopen. Er waren op dat moment mensen in de kuip aanwezig. Zij konden de locatie veilig verlaten. De stremming voor de scheepvaart duurt op dit deel van het Julianakanaal tot en met 2 maart.

Rond 08.00 uur zagen medewerkers van familiebedrijf Van den Herik Sliedrecht dat er water onder de damwand doorstroomde. Ze hebben de kuip meteen verlaten en konden het aanwezige materieel meenemen. De stroming van het water zorgde ervoor dat de damwand (ruim 750 m) deels verzakte over lengte van ongeveer 10 m. Het gevolg was dat de kuip helemaal vol liep.

Herstel damwand Julianakanaal

De scheepvaart is op dit deel van het Julianakanaal (tussen sluis Born en haven Stein) naar verwachting tot en met 2 maart gestremd. We houden via peilbuizen de grondwaterstand goed in de gaten. Daarnaast zijn we gestart met het onderzoeken hoe het water onder de damwand door kon stromen.

Op dit moment bereiden we het aanleggen van een tijdelijke dam voor. Deze is nodig om het gat in de damwand te bereiken, zodat die kan worden dichtgemaakt. Daarna starten we met het weer leegpompen van de bouwkuip.

Werkzaamheden Julianakanaal

We verruimen het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht over een lengte van ongeveer 3 km. Zo maken we dit deel van de Maasroute geschikt voor de zogenoemde tweebaksduwvaart (klasse Vb-schepen). Dat zijn schepen van 190 m lang, 11,4 m breed en met een maximale diepgang van 3,5 m.