Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat gunt ingenieursdiensten renovaties 7 Zuid-Hollandse tunnels aan combinatie TEC

Gepubliceerd op: 24 november 2022, 17.07 uur - Laatste update: 13 juni 2023, 14.55 uur

Rijkswaterstaat heeft het contract voor de ingenieursdiensten voor de renovaties van 7 tunnels in Zuid-Holland gegund aan Tunnel Engineering Consultants (TEC). Dat is een combinatie van Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos.

De komende jaren staan we samen met TEC aan de lat voor de afronding van de planstudie, contractvoorbereiding en het begeleiden van de uitvoering van de renovaties.

De meeste tunnels in Zuid-Holland zijn in de 2e helft van de 20e of aan het begin van de 21e eeuw gebouwd. Om ze ook in de toekomst veilig en bereikbaar te houden, gaan we de tunnels renoveren.

Grootste ingenieursdienstencontract ooit door ons aanbesteed

Niet eerder werd zo’n groot ingenieursdienstencontract aanbesteed door Rijkswaterstaat. TEC gaat vanaf begin 2023 in kaart brengen welke werkzaamheden per tunnel er precies nodig zijn, te beginnen bij de Noordtunnel.

Daarna volgen de Drechttunnel, Beneluxtunnel, Sijtwendetunnel, Tweede Heinenoordtunnel, Thomassentunnel en Botlektunnel. Wij en TEC begeleiden samen de aanbestedingen voor de aannemers die de uitvoering van het werk op gaan pakken.

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

We selecteerden bij deze aanbesteding op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding, BPKV (voorheen Economisch Meest Voordelige Inschrijving). BPKV is een methode om naast prijs ook kwaliteitsaspecten mee te nemen in de beoordeling en deze extra kwaliteit ook te honoreren. Deze systematiek helpt om de innovatiekracht en de creativiteit van de markt beter te benutten.

Contractmanager bij project Tunnelrenovaties Zuid-Holland Patrick Pieters: ‘Door alle tunnels in 1 pakket te bundelen, kunnen we deze opgave efficiënter te oppakken. Tegelijkertijd komt dat het uniformering en standaardisering ten goede. Een bijzondere uitdaging die we graag samen met TEC aangaan.’

Directeur bij TEC, Hans de Wit: ‘Wij kijken ernaar uit om onze (inter)nationale ervaring van de afgelopen 35 jaar te benutten in deze innovatieve en geïntegreerde uitvraag. Het bundelen van tunnelrenovaties binnen een tender is een slimme manier om nieuwe en duurzame technieken toe te passen binnen de vervangings- en renovatieopgave. Dit draagt bij aan verbeterde efficiency van tunnelbeheer en -onderhoud.’

Project Tunnelrenovaties Zuid-Holland

De tunneltechnische installaties en het systeem voor bediening, besturing en bewaking zijn aan het einde van hun technische levensduur en moeten vervangen worden of hebben een upgrade nodig.

Ook krijgen de tunnels zelf een opknapbeurt. Denk aan betonherstel, voegen vervangen en plafonds opknappen. Kijk voor meer informatie over de renovatie van de 7 tunnels op de projectpagina Tunnelrenovaties Zuid-Holland.

Vervanging en Renovatie

De tunnelrenovaties zijn onderdeel van het programma Vervanging en Renovatie. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Ze zijn door de jaren heen intensief belast. Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd.

Op de pagina Vervanging en Renovatie vindt u meer informatie over dit programma. Lees meer informatie over de transitie naar een vitale infrasector op de website Vitale Infrasector.