Het ergste is dat ze niet gelijk dood gaan: vogelgriep op Richel

Nieuwsbericht

Het ergste is dat ze niet gelijk dood gaan: vogelgriep op Richel

Gepubliceerd op: 23 juni 2022 - Laatste update: 23 juni 2022, 12:19

Wat doe je als wadwachter op de zandplaat Richel als je een grote stern ziet doodgaan aan de vogelgriep en je niets kunt doen? Erik van Ommen tekende het gevoel van machteloosheid van zich af. In drie treffende tekeningen zie je de grote stern in al zijn hulpeloosheid ten onder gaan.

Machteloos

Samen met zijn vrouw Wilma was Erik van Ommen voor het eerst als vrijwillige wadwachter van Rijkswaterstaat een week lang op Richel. Hij vertelt hoe ze de vogelgriep ontdekten: 'We liepen over het strand op een grote stern af. Al snel hadden we in de gaten dat het niet goed was want hij vloog niet weg. Hij fladderde spastisch rond; kop in de nek, vleugels wijd en staart omhoog. Dat is heel akelig om te zien. Je voelt je volkomen machteloos.'

12 jaar oud

Erik en Wilma wisten maar al te goed dat je een zieke vogel niet moet aanraken. Erik: 'Je kunt niets doen en het ergste is dat ze niet gelijk dood gaan. De volgende dag hebben we hem dood gevonden. Hij bleek in 2010 als nestjong geringd te zijn op Griend. Hij is dus 12 jaar oud geworden. Als je weet dat grote sterns 30 jaar kunnen worden dan stond deze vogel dus nog in de kracht van zijn leven.'

Reisverhaal

Erik zette zijn machteloosheid om in drie tekeningen van de grote stern. Die worden opgenomen in een boek dat hij als beeldend kunstenaar maakt. Hierin beschrijft hij een internationaal reisverhaal aan de hand van tekeningen van vogels en dieren.

Een hoofdstuk gaat over de onbewoonde zandplaat Richel waar hij samen met zijn vrouw namens Rijkswaterstaat gastheer was voor bezoekers en de natuur observeerde.

Bijzondere ervaring

De week op Richel was volgens Erik, ondanks de vogelgriep, een bijzondere ervaring: 'Ik vond het fantastisch. Het uitzicht, de luchten en het contact met de bezoekers die hun boten laten droogvallen en de zandplaat oplopen. Met sommige bleven we wel anderhalf uur in gesprek over de unieke natuur op het Wad. We hopen er volgend jaar weer te verblijven.'

20 dode vogels

Er zijn op Richel 20 vogels bezweken aan de vogelgriep. Het gaat onder meer om grote sterns, visdiefjes en jan-van-gents. Natuurbeheerders zoals Rijkswaterstaat bekijken per gebied of dode vogels opgeruimd moeten worden. Want dit kan de overige vogels verstoren en tot verdere verspreiding van de vogelgriep leiden.

Het publiek ziet hier op dit moment niet zoveel van want de dode vogels liggen vooral in afgesloten natuurgebieden. Het advies is om gevonden dode vogels niet aan te raken maar te melden op de website van de Veiligheidfsregio Fryslân en om gebieden met wilde vogels niet te verstoren.