Nieuwsbericht

Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C in zomermaanden vaker en korter geopend voor scheepvaart

Gepubliceerd op: 20 juni 2022, 09.57 uur

In juli en augustus 2022 openen we de brug in A9 Spaarndam over Zijkanaal C doordeweeks vaker, maar korter voor de scheepvaart. Zo wordt de kans op files bij de Wijkertunnel en Velsertunnel verkleind.

In eerdere jaren is gebleken dat in de zomermaanden het wegverkeer tot aan de tunnels in de file stond, door lange brugopeningen om alle scheepvaart te laten passeren. In verband met tunnelveiligheid is dat een ongewenste situatie.

Aanpassing bedientijden

Voor het vaarverkeer betekent deze aanpassing dat vaartuigen in zuidelijke richting eerst door kunnen varen en de vaartuigen in noordelijke richting moeten wachten. Hierna wordt de brug gesloten om de wachtrij op de weg op te lossen. Als de wachtrij weg is, kan de brug nogmaals worden geopend voor de vaartuigen in noordelijke richting.

Voor het verkeer op de weg betekent dit dat er op doordeweekse dagen 2 momenten bijkomen dat er vertraging optreed, maar dat de wachttijd per brugopening korter wordt. De kortere wachttijd voor het wegverkeer heeft een kortere filegolf tot gevolg, met minder kans op files in de tunnels.

De bedientijden in juli en augustus zijn als volgt:

Maandag - vrijdag

  • 10.30 – 10.35 uur Zuidgaand vaarverkeer
  • 11.00 – 11.05 uur Noordgaand vaarverkeer
  • 13.45 – 13.50 uur Zuidgaand vaarverkeer
  • 14.15 – 14.20 uur Noordgaand vaarverkeer
  • 20.15 – 20.20 uur

 Zaterdag/zondag/feestdagen

  • 09.30 – 09.35 uur
  • 13.15 – 13.20 uur
  • 19.00 – 19.05 uur

Omleiding wegverkeer

Een tweede maatregel om de kans op files tot aan de tunnels te verkleinen, is het omleiden van verkeer met bestemming Haarlem-Zuid of Hoofddorp. Bij knooppunt Velsen wordt de weggebruiker met deze bestemmingen middels een digitaal paneel (DRIP) geïnformeerd over de brugopening en wordt verzocht om te kiezen voor de snelweg A22 en de autoweg N208 in plaats van de snelweg A9. De drukte op deze omleidingsroute wordt gedurende de zomermaanden gemonitord.

Ga voorbereid op pad

Voor actuele bedientijden van bruggen en sluizen en werkzaamheden op de vaarweg kan de vaarweggebruiker terecht op de website van Rijkswaterstaat vaarweginformatie. De weggebruiker kan voorbereid op pad door de website van Rijkswaterstaat verkeersinformatie te checken voor wegwerkzaamheden en de actuele verkeerssituatie.