Nieuwsbericht

Broedeiland voor visdiefjes van Terneuzen

Gepubliceerd op: 20 april 2022

Visdieven in Terneuzen kunnen vanaf vandaag (woensdag 20 april 2022) hun eieren uitbroeden op een ponton dat speciaal voor hen is ingericht als broedeiland. Het drijvende broedeiland ligt aan de oostzijde van de Westbuitenhaven in Terneuzen.

Visdieven horen bij een stad als Terneuzen aan de Westerschelde, maar zorgen ook voor overlast. De vogels zijn hier van begin mei tot eind juli om te broeden.

De Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat en de gemeente Terneuzen hebben de handen ineengeslagen om het leefgebied van de visdief te verbeteren en daarmee de overlast in het centrum van Terneuzen te verminderen. Naast maatregelen op daken in het centrum van Terneuzen, hebben de 3 overheden deze extra broedlocatie gerealiseerd voor de visdief.

Visdief ponton ‘Merel’

Het broedeiland is een voormalige dekschuit en krijgt nu een ‘tweede leven’. Het broedponton is omgebouwd en voorzien van kiezels, schelpen en buizen waar de vogeljonkies zich kunnen verstoppen. Om het ponton heen is een raster geplaatst zodat de jonge vogels er niet van af kunnen vallen en er bijvoorbeeld ook geen roofdieren zoals vossen en ratten op kunnen komen.

Naast het broedponton kunnen de vogels ook terecht op broedplaatsen bij DOW, de Margarethapolder en de verkeerspost Terneuzen. Nabij de verkeerspost is een gebied afgezet om ervoor te zorgen dat broedende vogels niet worden gestoord en onder andere katten en vossen niet bij de nesten kunnen komen.

Succesvol

We hebben al eerder met succes broedpontons ingezet. In Balgzandpolder (nabij Den Helder) en Lauwersoog zijn pontons geplaatst voor visdieven en kokmeeuwen. Het broedponton in Lauwersoog was erg succesvol met 46 paartjes visdieven met gemiddeld 2 kuikens per paar. Helaas zijn er geen volwassen jongen kokmeeuwen op de broedschuit in Balgzandpolder gesignaleerd. Op Ameland zijn dit voorjaar broedpontons geplaatst.