Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat: kans op gladheid door winterse buien

Gepubliceerd op: 31 maart 2022 - Laatste update: 31 maart 2022, 17:36

Vanaf donderdagmiddag heeft het KNMI code geel afgegeven voor winterse buien en sneeuw. De gladheid kan zowel donderdag als vrijdag voor overlast op de weg zorgen. Houd daar rekening mee als je op pad gaat. Bekijk vandaag en morgen voor vertrek het weerbericht en de verkeersinformatie en pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan.

Volgens het KNMI kunnen vanaf donderdagmiddag winterse buien op de Waddeneilanden plaatselijk voor gladheid zorgen. Later in de middag kan het in het noorden van het land glad worden door sneeuwval. In de loop van de avond breiden sneeuw en gladheid zich uit over de rest van het land. In het zuidoosten gebeurt dit naar verwachting pas na middernacht. De sneeuw houdt waarschijnlijk aan tot en met vrijdagochtend, waarna de gladheid in de loop van vrijdagmiddag zal verdwijnen.

Advies: bereid je goed voor

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om goed voorbereid op pad te gaan. Dat doe je door:

  1. De weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.
  2. De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen (snelheid matigen en voldoende afstand houden).
  3. Rekening te houden met een langere reistijd.
  4. Strooiwagens de ruimte te geven.

Rijkswaterstaat informeert weggebruikers onder meer via ons eigen kanaal Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (Twitter en website) over de actuele situatie op de weg.

Gladheidbestrijding

Wij staan klaar om de gladheid te bestrijden. We zetten daarvoor 577 strooiwagens in die we ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver. En er staan 630 sneeuwschuivers klaar. Zodra het nodig is, strooien en schuiven we de snelwegen, op- en afritten en verzorgingsplaatsen om de gladheid te bestrijden. Dat gebeurt met 1.500 man personeel. We komen direct in actie indien nodig.

Volg de strooiwagens live

Op de website van Rijkswaterstaat strooit kun je live zien waar en hoeveel we strooien en hoe hoog de wegdektemperaturen zijn. Wil je meer weten over onze gladheidsbestrijding? Beluister dan onze podcast.